«Άλλα σχέδια κρύβει το κουδούνι στις 9 το πρωί…»

«Άλλα σχέδια κρύβει το κουδούνι στις 9 το πρωί…»

* Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ * ΟΙ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…

 

Το ενδεχόμενο να αλλάξει η ώρα έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά (2019-2020), γνωστοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, την περασμένη Δευτέρα.

«Είναι μια σκέψη που επεξεργαζόμαστε, γιατί διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι αυτό ευνοεί πολύ τα παιδιά και τις οικογένειες», είπε, χαρακτηρίζοντας «δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο» το να ξεκινούν τα μαθήματα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στις 9 το πρωί, αντί στις 8:15. Όπως συμπλήρωσε, εάν εφαρμοστεί η αλλαγή αυτή, τότε και η ώρα λήξης του σχολικού ωραρίου θα μετακινηθεί κατά 45 λεπτά αργότερα.

Η δήλωση του υπουργού «άναψε φωτιές» όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς ο εκπαιδευτικός κόσμος της Λάρισας βλέπει άλλα σχέδια πίσω από αυτές τις σκέψεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» κ. Δημήτρης Παπαποστόλου μιλώντας στην «Ε» σχολίασε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που εξετάζει σενάρια για το εκπαιδευτικό ωράριο προσβλέπει στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. «Τα ζήσαμε επί υπουργίας Φίλη όταν το ωράριο μειώθηκε και οι μαθητές αποφασίστηκε να αποχωρούν από το σχολείο στη 1.15 το μεσημέρι αντί για δύο που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το Υπουργείο γλίτωσε έτσι 3.500 εκπαιδευτικούς σε πανελλαδικό επίπεδο και στη Λάρισα 60 με 70 δασκάλους. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα να μιλάμε για υπεράριθμους εκπαιδευτικούς. Η διαμόρφωση του διδακτικού ωραρίου γίνεται πρωτίστως με βάση παιδαγωγικούς σκοπούς και δευτερευόντως με κοινωνικούς σκοπούς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μελέτη – έρευνα που να αποδεικνύει ότι είναι ωφέλιμο για τα παιδιά να ξεκινούν τα μαθήματά τους πιο αργά. Οι πρωινές ώρες είναι εκείνες που αποδίδουν καλύτερα, όσο προχωράει η ώρα προς το μεσημέρι τα παιδιά αισθάνονται κόπωση. Για τον λόγο αυτό στις τελευταίες ώρες βάζουμε μαθήματα όπως φυσική αγωγή και τεχνικά» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα αναφέρει: «Απώτερος στόχος είναι στο βάθος χρόνου η επιπλέον μείωση του προσωπικού. Δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή η αλλαγή. Μιλάει ο υπουργός για δημιουργική ζώνη από τις 7.30 το πρωί. Πόσα παιδιά θα βρίσκονται στη δημιουργική ζώνη. Όλο το σχολείο; Οι εργαζόμενοι γονείς στην πλειονότητά τους πιάνουν δουλειά 7.30 με 8 το πρωί, τι θα κάνουν εκείνοι; Θέλουν να διαλύσουν το ολοήμερο σχολείο και νηπιαγωγείο. Πριν δύο χρόνια μας έλεγαν ότι τα παιδιά κουράζονται να είναι στο σχολείο μέχρι τις 2 το μεσημέρι και γι’ αυτό το πήγαν στη 1.15, τώρα δηλαδή θα το ξαναπάνε στις 2 το μεσημέρι και όλα θα είναι καλά;».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαποστόλου εκφράζει για ακόμη μια φορά τη δυσπιστία του για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα του διδακτικού ωραρίου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόσφατο παρελθόν αποδεικνύει τους πραγματικούς στόχους.

ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει στις 11 Σεπτεμβρίου με τους μαθητές και τους καθηγητές να έχουν ραντεβού στις σχολικές αίθουσες. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους.

Η διδασκαλία των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους. Όταν η 11η Σεπτεμβρίου ή η 15η Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα. Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Στο νηπιαγωγείο, στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο νηπιαγωγείο για ορισμένα νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους. Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, τον σύλλογο διδασκόντων και τον σχολικό σύμβουλο, σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του νηπίου. Μετά την πάροδο των δύο εβδομάδων, το σύνολο των νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο.

Τέλος σύμφωνα με το ΠΔ το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *