Έκθεση “καταπέλτης” για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης


Τρεις συστάσεις προς τον υπ. Παιδείας από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για τη στέγαση των φοιτητών


 

Έκθεση 95 σελίδων  για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ  (σ.σ. με ημερομηνία 17-10-2017) απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία ζητά  να προβεί στις νόμιμες ενέργειες:

α/ Την εν τοις πράγμασι απουσία του προβλεπόμενου στο άρθρο 6 , παρ 3. του ν΄πμου 4115/13 τακτικού διαχειριστικού ελέγχου, αρμοδιότητας ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (δεδομένου ότι μέχρι τη σύνταξη της παρούσας έκθεσης δεν υφίστανται εκθέσεις ορκωτών λογιστών για τις χρήσεις 2014, 2015 ενώ δεν έχουν ορισθεί ορκωτοί για τα έτη 2016 και 2017.

β/ Την παράλειψη διενέργειας απογραφής της περιουσίας του Ιδρύματος ( η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, με ευθύνη  του ΔΣ, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νόμου 4115/30.1.13, με στόχο την αξιοποίηση της) καθώς και την καταγραφείσα αδράνεια  στη διαχείριση κληροδοτήματος.

γ/ Τις μη σύννομες διαδικασίες προμήθειας υψηλών κονδυλίων ειδών τροφοδοσίας – με απευθείας αναθέσεις.

δ/Την καθυστέρηση εκκίνησης των προβλεπόμενων από την κείμενη διαδικασία διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάθεση υπηρεσιών σε εστίες .

ε/ την πλημμεληματική άσκηση εποπτικού ελέγχου επί των εστιών  (και συνεπώς της παρακολούθησης των δαπανών σίτισης) .

Επίσης οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ζητούν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Η έκθεση διαβιβάστηκε στον εποπτεύοντα του ΣΕΕΔΔ Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Τρεις συστάσεις προς τον υπ. Παιδείας από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για τη   στέγαση των φοιτητών

Συστάσεις προς τον  υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κάνει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ως προς της στέγαση των φοιτητών, μέσα από την έκθεση.

Συγκεκριμένα οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης συστήνουν στον υπουργό Παιδείας:

Α. Να εκδώσει την προβλεπόμενη στο άρθρο 53, παρ. 1β του νόμου 4009/11 Κοινή Υπουργική Απόφαση, περί καθορισμού των όρων, προϋποθέσεων και της διαδικασίας για τη στέγαση των φοιτητών.

Η έκδοση της ΚΥΑ, τονίζουν οι ελεγκτές,   θα συμβάλει σημαντικά  στη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου αξιολόγησης των αιτημάτων εισδοχής και στην ίση μεταχείριση των υποψηφίων οικοτρόφων φοιτητών.

Ως εκ τούτου, σημειώνουν οι ελεγκτές, η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για την ενίσχυση  της διαφάνειας  και της αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας, προς όφελος της πραγματικά δικαιούχων δωρεάν   στέγασης , και την ελαχιστοποίηση της δυνατότητας διαμόρφωσης ενός αυθαίρετου πλαισίου επιλογής εισακτέων στις εστίες φοιτητών.

Β. Την προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών με στόχο την υποβολή αιτήσεων για στέγαση και σίτιση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε πανελλαδική κλίμακα.

Γ. Τον καθορισμό του μόνιμου φορέα διαχείρισης των Φοιτητικών Εστιών των ΑΕΙ, προς άρση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την προσωρινή ανάθεση  της εν λόγω αρμοδιότητας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *