Ένας στους τέσσερις μαθητές δεν κοιμάται επαρκώς

“Οι οικογενειακές συνθήκες και η ψυχολογική κατάστασή τους παίζουν μεγάλο ρόλο στον ύπνο”

εξηγεί ο Μιχάλης Γεωργούλης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος ΕΥΖΗΝ που μελέτησε στα σχολεία της χώρας τους δείκτες υγείας και ευεξίας των μαθητών. Το EYZHN τρέχει υπό την εποπτεία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα πολλά παιδιά υποσιτίζονται ή πηγαίνουν νηστικά στα σχολεία. Η περίπτωση της 17χρονης μαθήτριας στην Πάτρα, που δεν είχε φάει τρεις μέρες και λιποθύμησε, είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό που αποτυπώνει μια ντροπιαστική πραγματικότητα. Αυτό που ίσως έχει λιγότερο μελετηθεί, ωστόσο, είναι το πώς και πόσο κοιμούνται οι μαθητές.

“Οι οικογενειακές συνθήκες και η ψυχολογική κατάστασή τους παίζουν μεγάλο ρόλο στον ύπνο” εξηγεί ο Μιχάλης Γεωργούλης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος ΕΥΖΗΝ που μελέτησε στα σχολεία της χώρας τους δείκτες υγείας και ευεξίας των μαθητών. Το EYZHN τρέχει υπό την εποπτεία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί ότι το 25% του ελληνικού παιδικού πληθυσμού κοιμάται λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα. Οι 8 ώρες “είναι το χαμηλότερο κατώφλι”, όπως συμπληρώνει ο Μ. Γεωργούλης, το οποίο μάλιστα, όσο οι ηλικίες προχωρούν προς τα πίσω πρέπει να αυξάνεται. “Πολλές μελέτες συσχετίζουν τον ύπνο με τις επιδόσεις στο σχολείο” συνεχίζει. Σκεφτείτε μόνο το ενδεχόμενο οι γονείς να βιώνουν έντονο στρες λόγω οικονομικής ανασφάλειας. Οι πιθανότητες να το βιώσει το παιδί, επηρεάζοντας τον ύπνο του, είναι πολλές…

“Αυτό που και οι επιστήμονες πολλές φορές αμελούμε είναι ότι ο ύπνος συγκαταλέγεται ξεκάθαρα σε αυτό που λέμε τρόπο ζωής”, λέει στην “Α” ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΥΖΗΝ, για να τονίσει: “Ακόμη κι αν το παιδί τρέφεται σωστά ή αθλείται, αν δεν κοιμάται, έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει ακόμη και παχυσαρκία, που, παρά την κρίση, είναι μάστιγα στη χώρα μας”.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ας θυμίσουμε στους μαθητές το μήνυμα του ΕΥΖΗΝ: “Η καλή μέρα από… τον βραδινό ύπνο φαίνεται!”.

avgi.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *