Ανακοινώσεις των Συλλόγων μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ για την επίθεση σε καθηγητή

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α.Π.Θ.

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Για την παρακώλυση λειτουργίας ακαδημαϊκών οργάνων και τον τραυματισμό καθηγητή στο Α.Π.Θ.

Το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες ενέργειες βίαιης παρεμπόδισης της λειτουργίας της Συγκλήτου από ομάδες φοιτητών, καθώς και την επικίνδυνη σωματική βία που ασκήθηκε εναντίον συναδέλφου καθηγητή στο κτήριο Διοίκησης σήμερα 4 Ιουνίου.

Ανεξάρτητα από τα αιτήματα, κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας και καμία ομάδα, υπό την επίφαση οποιασδήποτε συλλογικότητας ή την επίκληση αποφάσεων οργάνων, δεν έχει τη νομιμοποίηση να προβαίνει σε αντιδημοκρατικές ενέργειες και δεν έχει δικαίωμα να συμπεριφέρεται εκτός νομιμότητας, με τρόπο βίαιο και επικίνδυνο. Αυτή η συμπεριφορά –εκτός από την ποινική απαξία της– απάδει προς την ιδιότητα του μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον παθόντα συνάδελφο και θα συμπαρασταθεί σε κάθε προσπάθεια των εκλεγμένων πανεπιστημιακών αρχών και της πολιτείας να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα βίας και ανομίας. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, με το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο, πρέπει και μπορεί να βρει τους τρόπους να μην πληγώνεται η αξιοπρέπειά της και να μην απειλούνται τα μέλη της κάθε φορά που μια ομάδα το αποφασίζει.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                          Η Γραμματέας
Γιώργος Ζωγραφίδης            Αγγελική Ζιάκα

Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση του Δ.Σ. για την παρακώλυση λειτουργίας της Συγκλήτου και την επίθεση σε καθηγητή του Α.Π.Θ.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μελών ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ καταδικάζει απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις βίαιες ενέργειες ομάδας φοιτητών που παρεμπόδισαν την συνεδρίαση της Συγκλήτου και κυρίως την πρωτοφανή σωματική βία που ασκήθηκε εναντίον συναδέλφου καθηγητή στο κτήριο Διοίκησης σήμερα 4 Ιουνίου, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα.

Τέτοιες πράξεις ωμής βίας, αλλά και όσοι τις προκαλούν,  δεν έχουν καμία θέση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, διότι καταλύουν κάθε έννοια ακαδημαϊκής ελευθερίας, και δημοκρατικού διαλόγου. Πρόκειται για πράξεις που στοχεύουν στην βίαιη επιβολή απόψεων ολιγομελών μειοψηφιών.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει κατακτήσει την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της και  κανένα μέλος της ή καμία ομάδα, που καλύπτεται  πίσω από τον δήθεν μανδύα συλλογικότητας ή απόφασης «οργάνων», δεν νομιμοποιείται να λειτουργεί εκτός της δημοκρατικής νομιμότητας και των θεσμών προβαίνοντας σε βίαιες και επικίνδυνες πράξεις..

Το ΔΣ του συλλόγου μελών ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ συμπαρίσταται στον συνάδελφο που δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση, καθώς και σε όσους βρέθηκαν στην βίαιη επίθεση στο κτήριο Διοίκησης.

Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας πρέπει να αντισταθούμε ενεργά σε τέτοια φαινόμενα βίας και ανομίας που στρέφονται κατά των δημοκρατικών διαδικασιών και της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, προστατεύοντας την δημοκρατία στο πανεπιστήμιο μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας
Ιωάννης Νηματούδης                                         Στέφανος Τριαρίδης
Καθηγητής                                                   Αναπλ. Καθηγητής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *