Δήλωση Μελών Διαβούλευσης για το Σχέδιο απορρόφησης των ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δήλωση Μελών Διαβούλευσης για το Σχέδιο απορρόφησης των ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας μία ριζική αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας, με στόχο την διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Το εγχείρημα ξεκίνησε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συνεχίζεται με τα νομοσχέδια για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την πρόταση για απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για απορρόφηση μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με την πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για απορρόφηση μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και συνεχίζεται με σύσταση επιτροπών διαλόγου για συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι στιγμές είναι ιστορικές: το αίτημα των ΤΕΙ για πανεπιστημιοποίηση επιτέλους γίνεται δεκτό από την πολιτεία. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: Το προσωπικό των ΤΕΙ της χώρας επί δεκαετίες κατάφερε με καθημερινό αγώνα να αναβαθμίσει το ρόλο των ΤΕΙ, να προσφέρει τεχνολογική εκπαίδευση και εφαρμοσμένη έρευνα υψηλού επιπέδου και να αναγνωριστεί από την πολιτεία και την κοινωνία η δυνατότητα ένταξης των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια. Ο Υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου έχει την πολιτική βούληση.

Ως μέλη των Διοικήσεων των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κληθήκαμε από τον Υπουργό Παιδείας τον περασμένο Οκτώβριο να λάβουμε μέρος στην Επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το Υπουργείο έλαβε υπόψη τις απόψεις των μελών της επιτροπής και πρότεινε ένα σχέδιο απορρόφησης  του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι προτάσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για συνέργειες με το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση όσον αφορά στη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, είναι τιμητικές για τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και  αποδεικνύουν το υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο της ακαδημαϊκής κοινότητας των δύο ΤΕΙ. Δηλώνουμε απερίφραστα την υποστήριξή μας στις προτάσεις του Υπουργείου για απορρόφηση  του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το γεγονός ότι η πρόταση περιλαμβάνει λειτουργία ακαδημαϊκών Τμημάτων σε συνδυασμό με ίδρυση Κέντρου Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης με έξι Ινστιτούτα, Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου (Λάρισα), Ολοκληρωμένου Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου (Λάρισα), Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης (Άμφισσα), Πανεπιστημιακού Κέντρου Αποκατάστασης και Ευεξίας (Λαμία), οδηγεί στην εκτίμηση ότι το εγχείρημα είναι βιώσιμο.

Θεωρούμε ότι τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας πρέπει να ανταποκριθούν θετικά στις παραπάνω προτάσεις, προσδοκώντας στην περαιτέρω αξιοποίηση του δυναμικού του προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Από συζητήσεις με τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και  καθώς η διαδικασία Συνελεύσεων των Τμημάτων είναι σε εξέλιξη, έχουμε αποκομίσει την εντύπωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στηρίζουν το εγχείρημα. Στις αποφάσεις των Συνελεύσεων είναι προφανής ο έντονος προβληματισμός των μελών ΔΕΠ σε σχέση με την πρόταση για ένταξή τους σε Γενικά Τμήματα. Η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων των ΤΕΙ, με το νόμο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με τα σχέδια νόμου που έχουν ανακοινωθεί για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Προτείνεται να επανεξεταστεί η δυνατότητα ένταξης των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προσδοκούμε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αφομοιώσει τις ακαδημαϊκές κοινότητες των ΤΕΙ και να τις αποδώσει με αναπτυξιακή δυναμική στις κοινωνίες και οικονομίες της κεντρικής Ελλάδας συμβάλλοντας στην προσδοκώμενη μετά την κρίση ανάταση. Ένας νέος ρόλος για ένα νέο Πανεπιστήμιο.

Στεκόμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι στην προσπάθεια της πολιτείας να διαμορφώσει τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης. Η πρόταση του κ. Υπουργού ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό τις κοινές σκέψεις μας.

Οποιεσδήποτε τεκμηριωμένες αντιρρήσεις θα καταδειχτούν στη διαβούλευση και θα αποτελέσουν πεδία προβληματισμού. Σε κάθε περίπτωση το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αυτορυθμιστεί στο χρόνο ώστε να αποτελέσει το σύγχρονο ακαδημαϊκό ίδρυμα που όλοι ονειρευόμαστε.

Ζητάμε από τον Υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το μακρόπνοο, εμπνευσμένο και πρωτοπόρο έργο του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου

από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Νικόλαος Μπάτης, π. Πρύτανης
Μιχάλης Βραχνάκης, Αντιπρύτανης

από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Νικόλαος Ασημάκης, Αντιπρύτανης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *