Δημόσιο: Πώς θα συνδεθούν αξιολόγηση-προαγωγές

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να βάλει «στοπ» σε προαγωγές, κινητικότητα και μισθολογική αναβάθμιση για όσους δεν δεχθούν την αξιολόγηση. Ο πολιτικός πόλεμος και το μπλόκο ΑΔΕΔΥ. Ποιο dead line μπαίνει για τους υπαλλήλους.

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία, αφού παραμένει στα χαρτιά από τον Μάρτιο, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς εντάσσεται στα top προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Κατόπιν τούτου, το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ετοιμάζεται να βγάλει από το συρτάρι το «κλειδί» που ελπίζει ότι θα ξεκλειδώσει τη διαδικασία.

Ποιό είναι αυτό; Η σύνδεση της αξιολόγησης με τις προαγωγές, την κινητικότητα και την μισθολογική αναβάθμιση των υπαλλήλων. Με απλά λόγια, όποιος δεν αξιολογηθεί δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τίποτα από τα παραπάνω και θα μείνει βαλτωμένος – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την θέση του στην δημόσια μηχανή.

Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία σχετικής τροπολογίας που θα καταθέσει η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη αμέσως μόλις επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τη θερινή διακοπή (28 Αυγούστου). Κατά τις πληροφορίες, η τροπολογία επρόκειτο να κατατεθεί πριν «κλείσει» η Βουλή (πριν από τις 7 Αυγούστου δηλαδή), αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν υπήρχε διαθέσιμο νομοσχέδιο για να την ενσωματώσει.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ μπλόκαρε την αξιολόγηση ζητώντας από τους δημοσίους υπαλλήλους να μην υποβάλλουν τις σχετικές φόρμες, ενώ παράλληλα τους παρείχε πλήρη κάλυψη για την απειθαρχία τους. Με τον τρόπο αυτό απέβη άκαρπη και η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο, δηλαδή η 9η Αυγούστου.

Κατά το υπουργείο, το 70% των δημοσίων υπαλλήλων συμμορφώθηκε με το απαγορευτικό, ενώ κατά την ΑΔΕΔΥ το ποσοστό αγγίζει το 80%.

Το επιχείρημα των συνδικαλιστών, όπως καταγράφεται στη σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ είναι: «Η συγκεκριμένη ‘αξιολόγηση’, που κρίνει μόνο το άτομο, ανεξαρτήτως περιβάλλοντος, ενός μνημονιακού περιβάλλοντος, που αφαιρεί δραματικά ανθρώπινους και υλικούς πόρους από το δημόσιο, θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους υπαλλήλους, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό απορρίπτεται από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.”.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «πολιτικό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων στην κυβέρνηση, ενώ προτάσσουν την αντίθεση που επιδεικνύουν οι συνδικαλιστές σε οποιαδήποτε μορφή αξιολόγησης, ως αποτέλεσμα μιας βαθιάς ριζωμένης νοοτροπίας.

Η κ. Γεροβασίλη παραπέμπει στις αλλαγές που έγιναν στον αρχικό νόμο για την αξιολόγηση τον οποίον είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Με το καινούργιο σύστημα αξιολόγησης εισάγεται μία σημαντική καινοτομία, σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά οι ασκούντες καθήκοντα θέσεων ευθύνης δεν αξιολογούνται μόνο από τους προϊσταμένους τους, αλλά και από τους υφισταμένους τους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», έχει τονίσει χαρακτηριστικά.

Η επισήμανση είναι ότι το νέο σύστημα «είναι αντικειµενικό και δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στην ανάδειξη των ικανοτήτων και των προσόντων των υπαλλήλων».

Επίσης, ότι «τα κριτήρια αξιολόγησης είναι κοινώς αποδεκτά, µετρήσιµα και αντικειµενικά, ελεγχόµενα ως προς την εφαρµογή τους, µε αποκλειστικό γνώµονα την ποιοτική αναβάθµιση των δηµόσιων υπηρεσιών».

Με αυτό το σκεπτικό, η κυβέρνηση επιστρέφει στη ΝΔ την κριτική που της κάνει ότι «έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες» επειδή, ως αντιπολίτευση, είχε αντιταχθεί στην αξιολόγηση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η παραμονή εκτός κινήτρων όσων δεν αξιολογηθούν δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά θα τηρείται μέχρι να υποβάλλουν τις φόρμες. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι αυτή η «ανοχή» δεν θα ισχύει… στο διηνεκές, καθώς θα τεθεί άλλο ένα χρονικό όριο, «το τελευταίο».

Κι αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει to dead line της τήρησης του εν λόγω προαπαιτούμενου στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Δηλαδή, «κάπου στα μέσα του φθινοπώρου».

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *