Διοικητικοί υπάλληλοι σε θέσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Διευθυντών

Η πρόταση Περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), το οποίο εκπονήθηκε ύστερα από αίτημα του υπουργείου Παιδείας.

Το “πράσινο φως” να διεκδικούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι τις θέσεις των Περιφερειακών και Διευθυντών Εκπαίδευσης, δίνει το πόρισμα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), το οποίο εκπονήθηκε ύστερα από αίτημα του υπουργείου Παιδείας.

Για τις άλλες θέσεις, όπως Διευθυντών Σχολείων, δεν αναφέρει το πόρισμα, καθώς το αίτημα του υπουργείου Παιδείας προς το ΕΚΔΔΑ  αφορούσε μόνο την κεντρική και Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Την πρόταση αυτή αποκάλυψε ο Διευθυντής του ΕΚΔΔΑ Κ. Παπαδημητρίου, στην ημερίδα για την  «Επιλογή Στελεχών στην Εκπαίδευση», όταν ο πρώην Διευθυντής Σπουδών ΠΕ, Σχολικός Σύμβουλος, Κώστας Παπαχρήστος απηύθυνε την ερώτηση: «κ. Παπαδημητρίου μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε ή όχι σχετική Έκθεση/Μελέτη του ΕΚΔΔΑ με Προτάσεις προς την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για να αναλάβουν στελέχη εκπαίδευσης Διοικητικοί υπάλληλοι ή manager ακόμη και στα σχολεία»;

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ

Η Απάντηση: Ο κ. Παπαδημητρίου επιβεβαίωσε την Έκθεση/Μελέτη αυτή του ΕΚΔΔΑ και τις Προτάσεις προς την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ., να στελεχώνουν δηλ. τη Διοίκηση της Εκπ/σης σε Περιφερειακό επίπεδο, που αφορά (Περιφερειακούς Δ/ντές και Δ/ντές Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης) Διοικητικοί Υπάλληλοι ή manager… Βέβαια, τόνισε ότι οι προτάσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων…

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Η πρόταση του ΕΚΔΔΑ προκαλεί πολλά ερωτηματικό στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητα , όπως:

•    Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Εκπαίδευση;

•    Ποιες θα είναι οι συνέπειες από τυχόν ανάληψη Διοικητικών υπαλλήλων σε θέσεις στελεχών που έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα;

•    Θα ενισχυθεί ο «Διοικητισμός» στην Εκπ/ση σε βάρος της παιδαγωγικής λειτουργίας όλων των οργανισμών και των σχολικών μονάδων;

•    Οι Δ/νσεις Εκπ/σης και οι σχολικές μονάδες είναι Διοικητικοί Οργανισμοί ή, κυρίως Παιδαγωγικοί Οργανισμοί , που πρέπει να στελεχώνονται από Εκπ/κούς υψηλών προσόντων με επιμόρφωση και στη Διοίκηση της Εκπ/σης και την Ηγεσία (πέραν της παιδαγωγικής επάρκειας που είναι αναγκαία και καθοριστική).

Οι απαντήσεις

Οι απαντήσεις που λάβαμε όταν θέσαμε σε στελέχη τις παραπάνω ερωτήσεις  ήταν αρνητικές όσον αφορά τη στελέχωση των Οργανισμών της Εκπ/σης από διοικητικούς υπαλλήλους αφού, όπως τόνισαν:

•    «οι οργανισμοί αυτοί έχουν βασικά παιδαγωγικά χαρακτηριστικά και η αποστολή τους είναι Παιδαγωγική και όχι διοικητική».

•    «Στις θέσεις αυτές χρειάζονται στελέχη της εκπ/σης με συνεχή επιμόρφωση και στήριξη, αλλά και γνώση της εκπ/κής πολιτικής, που στην Ελλάδα αυτό είναι αρκετά δύσκολο»

«Τα στελέχη της εκπ/σης πρέπει να είναι εκπ/κοί, οι οποίοι θα προετοιμάζονται για το ρόλο τους και σε βασικά θέματα ηγεσίας οργανισμών και ηγεσίας στην εκπ/ση».

•    «Η τυχόν στελέχωση της εκπ/σης με διοικητικούς υπαλλήλους θα σημαίνει ενίσχυση του διοικητισμού και της γραφειοκρατικής πλευράς της εκπ/σης έναντι της παιδαγωγικής και ανθρωπιστικής» και αλλοίωση του χαρακτήρα του σχολείου και της εκπ/σης.

•    Μια άλλη απάντηση ήταν ότι «ο Σύριζα θέλει να απεμπλακεί από το θέμα αυτό με την απόφαση του ΣΤΕ και να ΄΄ρίξει το μπαλάκι΄΄ αλλού….

•    Η αντίληψη περί ανάληψης στελεχών της εκπ/σης από διοικητικούς υπαλλήλους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις όποιες απόψεις του Σύριζα για σχολείο με «παιδαγωγικά χαρακτηριστικά» για «Δ/ντές που ενισχύουν τη συλλογικότητα στη λειτουργία κλπ.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *