Κάτι αλλάζει στα ΕΠΑΛ: Ψυχολόγοι και 90.000 µαθητές

Κάτι αλλάζει στα ΕΠΑΛ: Ψυχολόγοι και 90.000 µαθητές

Από «φτωχοί συγγενείς» του εκπαιδευτικού συστήµατος τα Επαγγελµατικά Λύκεια µεταµορφώνονται σε σχολεία πρώτης γραµµής, τα οποία κερδίζουν έδαφος στις προτιµήσεις των µαθητών, αφού φέτος φοιτούν στα ΕΠΑΛ κοντά στα 90.000 παιδιά. Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία αυτά στελεχώθηκαν µε ψυχολόγους, εφαρµόζουν εναλλακτικά προγράµµατα ενισχυτικής διδασκαλίας και διαθέτουν εξοπλισµό υψηλής τεχνολογίας.

Τα «σχέδια δράσης» του υπουργείου Παιδείας έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας, των δεξιοτήτων επικοινωνίας των µαθητών και τη συνεργασία µεταξύ των εκπαιδευτικών. Το πρόγραµµα «µια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ – Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑΛ» εφαρµόστηκε πιλοτικά σε 9 επαγγελµατικά λύκεια κατά το σχολικό έτος 2017- 2018, ενώ από το 2018-2019 γενικεύτηκε σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας. Το πρόγραµµα αφορά µαθητές της Α’ τάξης των ΕΠΑΛ και επιδιώκει να στηρίξει τους µαθητές κατά τη µετάβασή τους στην επαγγελµατική εκπαίδευση.

Οι βασικές δράσεις του προγράµµατος είναι:

  • Η εφαρµογή Εναλλακτικής Ενισχυτικής ∆ιδασκαλίας στα µαθήµατα των Νέων Ελληνικών και των Μαθηµατικών. Υλοποιείται µε την ταυτόχρονη παρουσία δύο εκπαιδευτικών στην τάξη και στοχεύει στη βελτίωση του γλωσσικού και αριθµητικού γραµµατισµού των µαθητών.
  • Η στελέχωση των ΕΠΑΛ µε ψυχολόγους, οι οποίοι στηρίξουν ψυχοκοινωνικά τους µαθητές και οργανώσουν τη δικτύωση των σχολείων µε υποστηρικτικές δοµές ψυχοκοινωνικής υγείας της περιοχής.
  • Ο εξοπλισµός των ΕΠΑΛ, µε υποδοµές τηλεδιασκέψεων – τηλε-εκπαίδευσης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της δικτύωσης µεταξύ τους, της καλύτερης επικοινωνίας και της ανταλλαγής καλών πρακτικών.
  • Η ενεργοποίηση και η προώθηση του θεσµού του συµβούλου καθηγητή και του Συµβούλιου Τάξης, µε στόχο τη δηµιουργία γέφυρας επικοινωνίας µεταξύ µαθητών και συλλόγου διδασκόντων, την αντιµετώπιση συγκρούσεων, τη βελτίωση του κλίµατος στη σχολική κοινότητα, τον εντοπισµό των προβληµάτων που αναστέλλουν τη µαθησιακή πρόοδο και την αυτοβελτίωση του ίδιου του εκπαιδευτικού.

Για το διδακτικό έτος 2018-2019 έχουν ήδη προσληφθεί 442 εκπαιδευτικοί (φιλόλογοι και µαθηµατικοί) ως αναπληρωτές για την εφαρµογή της Εναλλακτικής Ενισχυτικής ∆ιδασκαλίας και 223 Ψυχολόγοι.

.

Άρθρο στην εφημερίδα ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *