Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει άμεσα ώστε να συζητήσει  μέτρα και κινητοποιήσεις που θα προτείνει στα μέλη της , διεκδικώντας:

Α. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων

Β. Αύξηση των μισθών μας στα επίπεδα προ του 2012

Γ. Πλήρωση όλων των θέσεων των συναδέλφων που αφυπηρετούν.

Η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει στην ανακοίνωσή  της ότι:

  • Είναι πλέον και σαφές και εμφανές: η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών λειτουργιών των πανεπιστημίων, παρόλες τις προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων με δραστικό περιορισμό  δαπανών.
  • Η δημόσια εκπαίδευση χρηματοδοτείται κυρίως από τις κρατήσεις των ερευνητικών προγραμμάτων που εξασφαλίζουν οι διδάσκοντες κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  •  Συγχρόνως, το νέο μισθολόγιο που εφαρμόζεται, επιφέρει μείωση των μισθών των πανεπιστημιακών η οποία για τη μεγάλη πλειοψηφία των Καθηγητών, λόγω της αναδρομικής ισχύος του νόμου από 1ης Ιανουαρίου 2017, θα φτάνει για το 2018 τα 350 ευρώ τον μήνα! Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου με πολλά έτη υπηρεσίας μετά βίας θα ξεπερνούν τα 1600 ευρώ το μήνα!
  • Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τη δημόσια χρηματοδότηση αν θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.
  • Πολλά πανεπιστημιακά τμήματα ήδη  έχουν ελλιπή προγράμματα καθώς γνωστικά αντικείμενα εξαφανίζονται λόγω μη ανανέωσης του προσωπικού,  αφού από το 2011 δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις μετά τη συνταξιοδότηση των συναδέλφων.
  • Ο υπουργός και η κυβέρνηση υπόσχονται ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο αλλά σε λίγο το μόνο που θα υπάρχει θα είναι τα κτίρια. Υπόσχονται και νέα πανεπιστημιακά τμήματα και δεν λένε τίποτα γι’ αυτά που καταρρέουν ούτε για το πώς θα στελεχωθούν τα καινούρια, την ίδια στιγμή που το σύνολο σχεδόν των νέων επιστημόνων, που εκπαιδεύτηκαν με χρήματα του Ελληνικού λαού, μεταναστεύει γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
  • Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις: θέλουμε γενναία οικονομική ενίσχυση και νέες προκηρύξεις, τώρα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *