Κοινωνικό μέρισμα: Στους 770.000 ο μέχρι τώρα αριθμός των δικαιούχων – οδηγίες για την αίτηση

Στις 770.000 έφτασαν οι εγκριθείσες αιτήσεις για την απονομή κοινωνικού μερίσματος,σύμφωνα με τα  στοιχεία από το Koinonikomerisma.gr

 Συνολικά έως τις 11.30 το πρωί είχαν υποβληθεί σχεδόν 1.800.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα εκ των οποίων 770.000 εχουν εγκριθει με την δαπανη να φτάνει στα 444 εκατ ευρω.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι αιτήσεις που αποριφτικαν , μέχρι εκείνη την ώρα, ανέρχονται σε 367.000 και οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 160.000.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, ο οποίος άνοιξε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και θα παραμείνει ανοιχτός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017.

 

Τα έξι βήματα για την υποβολή της αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα

Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και στο gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/merisma.html, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis.

κοινωνικο μερισμα αιτηση

Εξουσιοδότηση για την μετάβαση στην συμπλήρωση των κωωδικών του taxis

κοινωνικο μερισμα αιτηση

Συμπλήρωση των προσωπικών κωδικών του taxis

κοινωνικο μερισμα αιτηση

Στην επόμενη οθόνη έχει προσυμπληρωθεί το ΑΦΜ και ζητείται το ΑΜΚΑ του αιτούντος

aitisi41.jpg

Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει: τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων), μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης και τέλος, μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

aitisi61.jpg

aitisi7.jpg

Αλλαγές σχετικά με τα οικονομικά σας στοιχεία ή τη διασταύρωση της επί πενταετίας μόνιμης κατοικίας στην χώρα δεν είναι δυνατή, καθώς προκύπτει από παρελθούσες φορολογικές σας δηλώσεις και από τα στοιχεία του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ.

Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κ.τ.λ.).

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Γ.Γ.Π.Σ, προκειμένου να διαπιστώσετε αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης.Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον διαδικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.Αν έχετε αποκτήσει τέκνο μετά την 1/1/2017 μπορείτε να το δηλώσετε εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.

Εφόσον όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού σας έχουν συναινέσει, εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Σε θετική περίπτωση, ενημερώνεστε αμέσως για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν είστε δικαιούχος του μερίσματος. Εάν δεν εμφανιστεί αυτή η πληροφορία, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα την συναίνεση του ή έχει αρνηθεί να την δώσει.

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή [Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα] ώστε να καταστείτε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος. Σε περίπτωση μη αποδοχής δεν θα καταστείτε δικαιούχος ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια.

Οι αδικίες

Οι «αδικίες» του συστήματος και οι αποκλεισμοί δικαιούχων που συγκαταλέγονται στα φτωχά νοικοκυριά έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ από την αρχή της διαδικασίας παρουσιάστηκαν προβλήματα που καθιστούν την ολοκλήρωση της αίτησης χρονοβόρα. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες περιλαμβάνονται για παράδειγμα η εκκρεμότητα της συναίνεσης από άτομα που φιλοξενούνται αλλά και προβλήματα στον συνδυασμό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Αισθητά λιγότερες είναι οι περιπτώσεις χρηστών που «κόβονται» λόγω τόκων, επειδή δεν πληρούσαν την 5ετή διαμονή στην Ελλάδα ή δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Στις «παγίδες» αποκλεισμού των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος συγκαταλέγεται ακόμη και η λήψη του κοινωνικού μερίσματος που δόθηκε το 2016, καθώς όπως εξηγούν έγκριτοι φοροτεχνικοί, στο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα, κάθε μορφής χρηματικές μεταβιβάσεις, τα επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, τα επιδόματα τριτέκνων ή πολυτέκνων, το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, το ΕΚΑΣ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα επιδόματα ανεργίας, τα προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις αναπηρίας, όπως επίσης και οι τόκοι καταθέσεων.

Την κατάσταση επιβαρύνει ο συνυπολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ προβλήματα και αποκλεισμούς προκαλεί ο συνυπολογισμός των «φιλεξενούμενων» στα σπίτια γονέων ή συγγενών. Μετά από πολλές αντιδράσεις, ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα τέκνα που αποκτήθηκαν εντός του 2017 καθώς μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να δηλωθούν. Λύση βρέθηκε και για τους στρατιωτικούς, κυρίως 5ετούς θητείας, οι οποίοι κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της εφαρμογής απορρίπτονταν.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις ατόμων που υπέβαλαν αίτηση (περί τις 10.000) αλλά κόπηκαν λόγω… πολυτελούς διαβίωσης, καθώς εμφάνιζαν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ή διέθεταν οικιακούς βοηθούς.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συναρμόδια υπουργεία προχώρησαν στη δημιουργία email επικοινωνίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@koinonikomerisma.gr, ώστε οι ερωτήσεις να ομαδοποιούνται και στη συνέχεια να απαντώνται.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αλλά και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, με επείγον έγγραφό της προς τις υπηρεσίες του ταμείου, θέτει σε προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι και κυρίως συνταξιούχοι στην επικαιροποίηση των στοιχείων τους, που απαιτούνται για την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 12 Δεκεμβρίου ενώ τα χρήματα σε όλους τους δικαιούχος των οποίων εγκρίθηκε η αίτηση θα πιστωθούν στις 15 Δεκεμβρίου 2017.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *