Μαυσωλείο Διστόμου: 160 μαθητές φόρεσαν το “βραχιολάκι της ορφανής Μαρίας”

Με το μήνυμα «Ας βαδίσουμε στο πλάι των νεκρών, ας ορκιστούμε στην ιστορική μας μνήμη, ας τιμήσουμε την ειρήνη» και με ένα «οδοιπορικό» στα κεντρικά σημεία της μαρτυρικής κωμόπολης του Διστόμου – όπου γράφτηκαν μερικές από τις σκληρές σελίδες της ομώνυμης Σφαγής από τα γερμανικά, ναζιστικά, στρατεύματα κατοχής, των 228 Διστομιτών – ανάμεσά τους 58 παιδιά – ολοκλήρωσαν οι μαθητές των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Γιαννόπουλου από τη Γλυφάδα, το βιωματικό τους μάθημα για την 28η Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του χρονικού μέσα από μαρτυρίες επιζώντων αλλά και σεναριακές αναφορές από την κινηματογραφική ταινία «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» (Σφουντούρη)- τον 5χρονο επιζώντα της Σφαγής – που μεγάλωσε και έζησε σε σχολείο για ορφανά του πολέμου στην Ελβετία. Είχαν φορέσει όλα τα παιδιά στο χέρι τους το «βραχιολάκι της Μαρίας» ένα βραχιολάκι που έμεινε στο τζάκι του σπιτιού της Μαρίας Παπαϊωάννου η οποία έμεινε ορφανή. Οι μαθητές έκαναν προσκλητήριο των νεκρών παιδιών, «δένοντας» με μια κόκκινη κλωστή – του αίματος ή της ζωής;- το χθες με το σήμερα…

Τα παιδιά του ιδιωτικού σχολείου που εδρεύει στην Γλυφάδα, μετέβησαν στο Δίστομο, για να υπογραμμίσουν ότι «τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται ποτέ» και μέσα από τη δική τους συμβολή να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής «σε αυτόν τον τυραννισμένο τόπο και να αφουγκραστούμε- όπως ανέφεραν στο κάλεσμα τους- το χρέος μας στην πατρίδα τώρα και πάντοτε», λέγοντας Όχι στον φασισμό/ναζισμό και τον πόλεμο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από τα σχολεία Διστόμου. Επίσης παρέστησαν από τη διοίκηση του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού οι Χρ. Παπανικολαου και Λουκάς Δημάκας η Πρόεδρος του Πολιτισμικού Συλλόγου Μίνα Κώτσου, ενώ από τον δήμο χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Γ. Αγγελοπουλος και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νίκος Σταθάς.

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *