Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Μαθηματικό φεστιβάλ Τρικάλων

  Την Πέμπτη 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Τρικάλων και στους χώρους του 2ου Λυκείου με μεγάλη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Μαθηματικών.

Το Φεστιβάλ Μαθηματικών διοργανώθηκε από το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών Θεσσαλίας κ. Κων/νο Μπουραζάνα, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων, το Παράρτημα Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, το Κ.Ε.Σ.Υ και το 2ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων.

Οι συμμετέχοντες μαθητές μέσα από το παιχνίδι και την ενεργή εμπλοκή, ψυχαγωγήθηκαν ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους και οδηγήθηκαν στην μάθηση με συνεργατικές πρακτικές και δοκιμασίες.

Παράλληλα, οι μαθητές μπόρεσαν να υποστηριχθούν στη διαχείριση του άγχους, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης και στην ενδυνάμωση της θετικής σκέψης. Το φεστιβάλ όμως έγινε η αφορμή οι καθηγητές μαθηματικών να επικαιροποίησουν τις γνώσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις και καλές διδακτικές πρακτικές.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, καθώς από νωρίς το πρωί προσήλθαν στο χώρο του 2ου ΓΕΛ 11 Λύκεια και 14 Γυμνάσια του ν. Τρικάλων με 195 μαθητές και 50 συνοδούς καθηγητές-μαθηματικούς .

Τις εργασίες του 1ου μαθηματικό Φεστιβάλ άνοιξε ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών κ. Κ. Μπουραζάνας, ο οποίος μίλησε για την «γέννηση» του φεστιβάλ και την πορεία υλοποίησης του, αναδεικνύοντας την συνεργασία των διοργανωτών.

Στην συνέχεια, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γ. Δοδοντσάκης, απηύθυνε χαιρετισμό, επαινώντας τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν να υλοποιήσουν.

Ακολουθώντας η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Β. Κάκλα μέσα από το χαιρετισμό της τόνισε την αγαστή συνεργασία μεταξύ των συμβαλλόμενων μελών αλλά και ανέδειξε τους λόγους της δημιουργίας του Φεστιβάλ.

Την συνέχεια στους χαιρετισμούς έκανε ο Προϊστάμενος του ΚΕΣΥ Τρικάλων κ. Α. Σπαθής ο οποίος μίλησε για την ανάγκη διαρκούς υποστήριξης των μαθητών που βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής τους.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Διευθυντή 2ου Γενικού Λυκείου κ. Π. Τζίμα που αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία των διοργανωτών του Φεστιβάλ.

Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Πρόεδρος του παραρτήματος ΕΜΕ Τρικάλων κ. Δ. Θεοχάρης ο οποίος παρουσίασε τους στόχους του μαθηματικού φεστιβάλ τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας του.

Η πρώτη ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Κ. Γουργουλιάνη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Τα Μαθηματικά στην Ιατρική: Υπολογίζοντας τα μυστικά της ζωής». Ο κ. Γουργουλιάνης με μεγάλη αμεσότητα παρουσίασε μέσα από παραδείγματα την σύνδεση ανάμεσα στην ιατρική και μαθηματικά. Παράλληλα έδωσε χρήσιμες ιατρικές οδηγίες προς τους μαθητές βγαλμένες από ιατρικές έρευνες για το πώς να διατηρήσουν την υγεία τους.

Στο διάλλειμα οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μπουφέ ευγενική τους χορηγία των εταιριών ΚΛΙΑΦΑ και ΤΥΡΑΣ.

Ακολούθησαν παράλληλες εργασίες για μαθητές και καθηγητές. Αναλυτικότερα διεξήχθησαν «Μαθηματικοί γρίφοι» στους οποίους διαγωνιστήκαν τετραμελείς ομάδες μαθητών του ιδίου σχολείου με ομάδες άλλων σχολείων. Δόθηκαν 17 γρίφοι τους οποίους οι μαθητές προσπάθησαν να επιλύσουν σε μια ώρα και ένα τέταρτο. Η ομάδα του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων αναδείχτηκε νικήτρια για τα Γυμνάσια ενώ στα Λύκεια επικράτησε το 1ο Λύκειο Τρικάλων.

Ταυτόχρονα υλοποιήθηκαν από ψυχολόγους του ΚΕΣΥ ν. Τρικάλων «βιωματικά εργαστήρια» για την διαχείριση του άγχους των εξετάσεων. Παράλληλα οι μαθηματικοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα εργαστήρια για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που διεξήχθησαν από τον επιμορφωτή β΄επιπέδου κ. Α. Λυμπίκη και τον σύμβουλο εκπαιδευτικού έργου Κ. Μπουραζάνα .

Μετά από ένα σύντομο διάλλειμα το πρόγραμμα συνεχίστηκε με δυο παράλληλες ομιλίες. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από τον κ. Αθ. Τσιόκανο, Καθηγητή Πανεπιστημιου Θεσσαλίας με θέμα «Εφαρμογές των Μαθηματικών στον Αθλητισμό» Η ομιλία καθήλωσε το ακροατήριο των μαθητών και καθηγητών και ανέδειξε στα μάτια των μαθητών την σύνδεση δυο φαινομενικά ασύμβατων κόσμων.

 

Στην δεύτερη ομιλία, ο μαθηματικός συγγραφέας κ. Θανάσης Ξένος ανέπτυξε την αποσαφήνιση ιδιαζουσών περιπτώσεων και έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασκήσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, καθώς και των συναδέλφων μαθηματικών που τον παρακολούθησαν.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ το παράρτημα Τρικάλων της ΕΜΕ απένειμε τιμητικές πλακέτες στους ομιλητές κυρίους Κ. Γουργουλιάνη, Θ. Ξένο και Α. Τσιόκανο αλλά και στον σύμβουλο εκπαιδευτικού έργου μαθηματικών Κ. Μπουραζάνα για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην οργάνωση του φεστιβάλ

Το φεστιβάλ έκλεισε με τις βραβεύσεις των ομάδων που έκανε ο Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου, ο κ. Πέτρος Τζίμας. Μαζί με τα αριστεία οι μαθητές των νικητήριων ομάδων έλαβαν ως δώρο ένα βιβλίο του συγγραφέα-μαθηματικού Θ. Ξένου.

Οι  μαθητές και οι καθηγητές έφυγαν με ευχάριστες αναμνήσεις και με την ελπίδα ο νέος θεσμός να συνεχιστεί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *