Αλ. Τσίπρας: Μια εμβληματική πρωτοβουλία, χωρίς ταξικούς φραγμούς, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής

Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Μια εμβληματική πρωτοβουλία «χωρίς ταξικούς φραγμούς, χωρίς διακρίσεις απέναντι στους νέους και τις νέες που θέλουν να σπουδάσουν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην ίδια τους την πατρίδα», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δηλώνοντας παράλληλα ότι «είμαστε αποφασισμένοι, όχι απλά να διαχωριστούμε, αλλά και να συγκρουστούμε στην πράξη» σε αυτούς που θεωρούν ότι «η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη, οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς».

Στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι-Γ. Βρανάς», στο Αιγάλεω, ο πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που η πρωτοβουλία αυτή βρήκε συναίνεση από ευρύτερες δυνάμεις, «βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του» και τόνισε ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι υπόθεση όλων και αποτελεί κατάκτηση και οδηγό για το μέλλον, γιατί «η παιδεία είναι το αύριο του τόπου».

«Σήμερα πιστεύω, είναι στραμμένα πάνω μας τα μάτια όλων εκείνων των νέων ανθρώπων που φοίτησαν στα Τεχνολογικά Ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά, από τα οποία γεννιέται το νέο Πανεπιστήμιο, αλλά και αυτών που πρόκειται να σπουδάσουν σε αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή δεν αρέσει σε κάποιους, «σε αυτούς που θεωρούν ότι η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη, οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς».

Απέκρουσε την λογική ότι «η εκπαίδευση συγκροτεί ένα μικρόκοσμο της αγοράς, στον οποίο κάποια ιδρύματα πρέπει να αποτελούν την ελίτ, για τους λίγους, τους ικανούς και τους άξιους και κάποια άλλα, να είναι σε δεύτερο πλάνο, σε μια άλλη ταχύτητα» και υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση, «ανεξαρτήτως εισοδήματος και καταγωγής» ώστε «να ζήσουν μια ζωή δημιουργική και αξιοπρεπή».

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν στα ΤΕΙ «και δεν κρύφτηκαν κάτω από το χαλί» με «μεγάλη ανομοιογένεια ανά την επικράτεια, ως προς το ακαδημαϊκό προφίλ των Τμημάτων, τη στελέχωση, τη χωρική διασπορά» τα οποία διεύρυνε και άνοιξε πληγές, «η τραγική διαχείριση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης στα χρόνια της κρίσης, με κατακόρυφη μείωση προϋπολογισμών, στο 50%».

Σημείωσε την έλλειψη οποιασδήποτε πρόβλεψης για την αναπλήρωση των αποχωρήσεων, «με επιλεκτικές, ταξικές και εστιασμένες απολύσεις, με σχεδόν ακατανόητες αναδιαρθρώσεις, με εμβληματικότερη το αλήστου μνήμης σχέδιο “Αθηνά”, που δεν σεβάστηκε ούτε το όνομα της θεάς της σοφίας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αποτελεί αποτέλεσμα της υπέρβασης της νομοθετικά οριοθετημένης αποστολής τους και στην άοκνη προσπάθεια του προσωπικού που «αντανακλάται στις εξωτερικές αξιολογήσεις των δύο Ιδρυμάτων», καθώς και στη συμμετοχή τους σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων, στη διεθνή εμπέδωση του ακαδημαϊκού τους κύρους αλλά και στην υποδοχή των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων.

Αναφερόμενος στα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν, είπε ότι θα έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών και κάποια εξ αυτών θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που δεν υπήρχαν ακόμη στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά έχουν δείξει την μεγάλη δυναμική και την προοπτική τους στις εμπειρίες άλλων χωρών.

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, υπήρξε μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτηριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, απεναντίας μάλιστα, είναι προφανές ότι θα υπάρξει αναβάθμιση.

Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «σε μια από τις πλέον αδικημένες περιοχές της Αττικής» που δείχνει «το ενδιαφέρον της παρέμβασης, με τρόπο πραγματικά αναπτυξιακό, κοινωνικό και ταυτόχρονα ακαδημαϊκό».

«Αποτελεί παρακαταθήκη και σπόρο ανάπτυξης του πολυτιμότερου αγαθού, των ίδιων των νέων ανθρώπων, με όλο το συμβολικό αλλά και πραγματικό φορτίο της δημιουργίας ενός φάρου εκπαίδευσης, μόρφωσης και πολιτισμού» είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και «μία ακόμα τομή στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της ταξικών διαχωρισμών και είναι δεδομένο ότι θα συνδράμει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής».

Έθεσε επίσης την ανάγκη για συνέργειες ανάμεσα σε πολλά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και είπε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου και σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθεί το αντίστοιχο σχέδιο νόμου, ενώ θα ακολουθήσουν τα Ιόνια, η Θεσσαλία και η Στερεά, η Δυτική Ελλάδα.

«Τέλος οι πελατειακές σχέσεις, τέλος η στρεβλή λογική μιας δήθεν τοπικής ανάπτυξης με Τμήματα ΤΕΙ για τα οποία δεν υπήρχε ούτε η φροντίδα της Πολιτείας, αλλά ούτε και τα γνωστικά τους πεδία είχαν την εγκυρότητα που πρέπει να έχουν στις μέρες μας» είπε και πρόσθεσε ότι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «δεν πρόκειται για μια τεχνητή, δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, σαν αυτή που είχε γίνει πριν 17 χρόνια, το 2001» με την μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΤΕΙ, χωρίς πραγματική μέριμνα για σπουδές, για το έμψυχο δυναμικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές.

«Απλώς άλλαξε λίγο το όνομα και δημιούργησε έτσι μια κατάσταση στρεβλή που για χρόνια ταλαιπωρεί τους πτυχιούχους των ιδρυμάτων».

«Όσοι κόπτονται για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, ειδικά τώρα, με στόχο να βρουν κάτι να πουν για το εγχείρημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ξεχνούν ότι με δική τους ευθύνη πολλές γενιές αποφοίτων των ΤΕΙ κλήθηκαν να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας, χωρίς να έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε επιπλέον: «Η δική μας κυβέρνηση είναι αυτή που πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε ειδικές επιτροπές για να θεραπεύσει άλλη μία στρέβλωση, αυτή της μη ύπαρξης θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων που ταλαιπωρεί τους αποφοίτους των ΤΕΙ».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις πρώτες τέσσερις επιτροπές σε ειδικότητες μηχανικών και με συμμετοχή εκπροσώπων Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων ΤΕΙ που έχουν συσταθεί και τους τελευταίους τέσσερις μήνες εργάζονται εντατικά «ώστε σύντομα να επέλθει η δικαίωση για τις χιλιάδες των αποφοίτων που δεν έχουν ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα, παρόλο που πολλοί από αυτούς έχουν αποφοιτήσει εδώ και 30 χρόνια».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *