Σε «φιάσκο» εξελίχθηκαν οι εξετάσεις για εισαγωγή σε καλλιτεχνικά σχολεία

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες καταστάσεις ήρθαν αντιμέτωποι τουλάχιστον 500 μαθητές και γονείς στο 1ο ΓΕΛ Περάματος η οποίοι προσήλθαν για να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα καλλιτεχνικά σχολεία του Περιστερίου και του Κερατσινίου, που ξεκινούν φέτος τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής «η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σε φιάσκο, με παιδιά και γονείς να στριμώχνονται στην είσοδο του σχολείου προκειμένου να δουν τι ώρα δίνουν, αν είναι τα ονόματα τους στις λίστες, παιδιά να κλαίνε και άλλα πολλά».

Τονίζει επίσης ότι από την πρώτη στιγμή αντιπρόσωποι των Ενώσεων από Περιστέρι, Πετρούπολη, Πέραμα μαζί με την Ομοσπονδία Γονέων και γονείς διαμαρτυρήθηκαν για αυτή την κατάσταση στον αναπληρωτή προϊστάμενο Β΄Βαθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και Πρόεδρο του Εξεταστικού Κέντρου, κ. Μαρίνη, εκφράζοντας τις ενστάσεις τους για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, όπως επίσης ότι σε αυτή την αναμπουμπούλα που διεξήχθησαν οι εξετάσεις, δεν έγινε ταυτοποίηση των εξεταζομένων, βάζοντας ζήτημα και διαβλητότητας των εξετάσεων.

Η Ομοσπονδία τονίζει στην καταγγελία της:

«Αναρωτιόμαστε γιατί το Υπουργείο Παιδείας, που έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εξετάσεων:

Δεν πήρε υπόψη του το μεγάλο όγκο των παιδιών, ώστε να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις για το Καλλιτεχνικό του Περιστερίου σε σχολείο του Δήμου Περιστερίου, διευκολύνοντας μαθητές και γονείς που είναι από αυτές τις περιοχές και αντίστοιχα στο σχολείο του Περάματος, για τους μαθητές από το Κερατσίνι και τους γύρω Δήμους;

Δε σύστησε δυο ξεχωριστές επιτροπές για κάθε καλλιτεχνικό σχολείο;

Το επιχείρημα ότι η επιτροπή που διεξήγαγε τις εξετάσεις λειτουργεί εθελοντικά και μπορούσε μόνο σήμερα να τις πραγματοποιήσει, αποδεικνύεται αβάσιμο από τη στιγμή που εκ των πραγμάτων οι εξεταστές θα αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν εξετάσεις, όχι μόνο το Σάββατο 17/6, αλλά και την Κυριακή 18/6, όπως και το επόμενο Σάββατο 24/6, προκειμένου να μπορέσει να εξεταστεί ο τόσο μεγάλος όγκος μαθητών.

Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας που δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να γίνουν οι εξετάσεις στις καλύτερες δυνατές συνθήκες για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το γεγονός ότι μέχρι τελευταία στιγμή, δηλαδή το μεσημέρι της Παρασκευής 16/6, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για να πάρουν μέρος στις εξετάσεις και όχι μόνο με μια, αλλά με δύο ή και τρεις ειδικότητες, όπως και η ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις εξετάσεις ανακοινώθηκαν τρεις  μέρες νωρίτερα, ενώ το τελικό πρόγραμμα και οι αλλαγές που προέκυψαν ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί στο εξεταστικό κέντρο!!!! Αποτέλεσμα των παραπάνω αρκετοί γονείς να μην έχουν προλάβει να ενημερωθούν και να προκύψει μεγάλη αναταραχή.

Απαιτούμε:

-Να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τη διαδικασία των εξετάσεων. Να δώσουν κανονικά εξετάσεις στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει, μπαίνοντας σε άλλη ομάδα, εφόσον η δική τους έχει δώσει.

-Να ληφθούν υπόψη οι γνωματεύσεις των παιδιών από το ΚΕΔΥ, ακόμα και αν εκ παραδρομής έδωσαν κάποια γραπτές εξετάσεις.

Προφανώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ καλύτερα αν:

-Είχαν γίνει πρώτα οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών των 2 Καλλιτεχνικών σχολείων, οι οποίοι θα σύστηναν  τις επιτροπές και θα έκαναν τις εξετάσεις στα ίδια τα σχολεία, αφού έτσι ή αλλιώς θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη.

-Οι εξετάσεις διεξάγονταν το 3ο 10ημερο του Ιουνίου, όπως όριζε το παλιό ΦΕΚ και όχι σήμερα για να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία, εξεταστών και εξεταζομένων.

Αυτό σημαίνει “εξορθολογισμός δαπανών για την παιδεία”  και φαίνεται πως το 4ο μνημόνιο που ψηφίστηκε το προηγούμενο διάστημα βάζει ακόμα πιο επιτακτικά τον “κόφτη στην παιδεία”.

Καλούμε όλους τους γονείς να είναι προετοιμασμένοι για το τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε από Σεπτέμβρη. Μαζί με τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις και την Ομοσπονδία να διεκδικήσουμε το σχολείο και τη ζωή που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας».

πηγή

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*