10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής – Μαθητές από τη Μακεδονία έφτιαξαν drones και Hydrobots

10°º Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής – Μαθητές από τη Μακεδονία έφτιαξαν drones και Hydrobots

Εντυπωσιακές εφαρμογές και έξυπνες κατασκευές που σκέφτηκαν και κατασκεύασαν μαθητές της Μακεδονίας παρουσιάζονται στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διεξάγεται στο Νόησις από 17 έως 20 Απριλίου.

Μαθητές του 14ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης μας εντυπωσιάζουν με μια ξεχωριστή κατασκευή.

Το εξακόπτερο μη επανδρωμέο αεροσκάφος που φτιάχτηκε με σκοπό την Εποπτεία Δασικών Περιοχών για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών.

Μαθητές του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς παρουσιάζουν δύο Hydrorobots με τηλεχειριστήριο και αισθητήρες για τον καθαρισμό της θάλασσας από μια πετρελαιοκηλίδα.

Η ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας Ημαθείαςθέτουν σε λειτουργία ένα ρομπότ το οποίο στην μπροστινή του πλευρά έχει προσαρμοσμένο έναν μαρκαδόρο. Το σύστημα ελέγχεται εξ αποστάσεως και είναι ιδανικό για όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Έξυπνα συστήματα ελέγχου, πρωτότυποι κάδοι σκουπιδιών, όπως αυτοί που δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Αθανασίου, όπου ο κάδος ανοίγει το καπάκι του μόλις …αισθανθεί πως πλησιάζει ένα χέρι , αλλά συστήματα ασφάλειας όπως για παράδειγμα ο «έξυπνος σχολικός τροχονόμος» που έφτιαξαν οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, για να ειδοποιεί τους μαθητές ακόμη και για απρόβλεπτους κινδύνους, παρουσιάζονται στο 10o Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διεξάγεται στο Νόησις από 17 έως 20 Απριλίου.

Εφαρμογές που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα 

Το μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, ένας θεσμός που εφέτος συμπληρώνει δέκα (10) χρόνια ζωής, εξελίσσεται σε μια γιορτή τεχνολογίας και καινοτομίας που αναδεικνύει τις φρέσκιες ιδέες του…διπλανού θρανίου.
Τρεις χιλιάδες μαθητές (3000) από 145 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και όμορων περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, παρουσιάζουν 240 πρωτοποριακές εργασίες , αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ευρηματικότητα των Ελλήνων μαθητών.

Όπως για παράδειγμα η πρόταση που έρχεται από τους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Σερρών για ένα πολύ διαφορετικό πιάνο. To πιάνο Arduino Bananiano, είναι…εναλλακτικό γιατί αντικαθιστά τα ασπρόμαυρα πλήκτρα ενός κλασικού πιάνου με αυτά μιας…μπανάνας!
Οι εφαρμογές που παρουσιάζουν οι μαθητές δίνουν λύσεις σε πρακτικά ζητήματα, όπως ο κηδεμόνας (νάρθηκας κορμού), μια ιδέα που ξεκίνησε από το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης ο οποίος παρουσιάζεται εφέτος σε μια εξελιγμένη έκδοση «Κηδεmanager v2,5, από μαθητή της Β Λυκείου (ΙΒ1) του Αnatolia College IBDP.

Μαθητές από την Ελληνογαλική Σχολή Καλαμαρί δημιούργησαν έναν ρομποτικό αυτοματισμό με αυτόματο έλεγχο και τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα επίπεδα γεωργικής παραγωγής.

Το ρομποτικό σύστημα που αναπτύχθηκε αναγνωρίζει μέσω αισθητήρων τα ώριμα φυτά και τα συλλέγει, ενώ φροντίζει για τη σωστή ανάπτυξη των υπολοίπων φυτών.

Επίσης μαθητές από ειδικό σχολείο όπως το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη, ΕΕΕΕΚ Κιλκίς, 1ο ΤΕΕ ΕΙΔ Αγωγής Β Βαθμιας , 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης, δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στο Συνέδριο παρουσιάζοντας έξυπνα φανάρια, ηλεκτρονικές εφημερίδες, οικολογικά ρομπότ, παιχνίδια περιπέτειας που δημιούργησαν στο σχολείο καθώς και ηλεκτρονικό οδηγό πόλης, κερδίζοντας για μία ακόμη χρονιά τις εντυπώσεις.

Οι παράλληλες δράσεις στη διάρκεια του τετραήμερου 10ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής , περιλαμβάνει σεμινάρια, workshops, διαλέξεις προς εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επίσης θα λειτουργήσει ένα Escape Room και Θέατρο Σκιών στον χώρο του Νόησις.
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α’ βθμιας και Β΄βθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Ίδρυμα Νόησις -Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας καθώς και το Σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής.
Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου στην ιστοσελίδα www.math-syn-pli.gr

Το τηλεοπτικό spot του Συνεδρίου

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *