Τι είναι το ‹‹Παράδοξο της Παχυσαρκίας››?

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πληθώρα παθολογικών καταστάσεων όπως

μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακούς κινδύνους, αυξημένη αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κ.ά.

Ωστόσο, τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγαν ότι τα παραπάνω κιλά που διαθέτετε (αυξημένος ΔΜΣ) συνδέετε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και έχει καλύτερα αποτελέσματα στις χρόνιες παθήσεις?

Αυτή η προστατευτική επίδραση της παχυσαρκίας έχει χαρακτηριστεί ως το «παράδοξο της παχυσαρκίας».

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΔΜΣ είναι ένας δείκτης που δεν λαμβάνει υπόψη τη μάζα σπλαχνικού λίπους, τη διατροφική κατάσταση, τη  καρδιοαναπνευστική λειτουργία, τη κατανομή του σωματικού λίπους, ή άλλους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι επηρεάζουν  την υγεία και τη θνησιμότητα του ασθενούς.

Διάφορες έρευνες οι οποίες ανακάλυψαν το «παράδοξο της παχυσαρκίας» αναφέρονται σε διάφορες ασθένειες όπως η στεφανιαία καρδιακή νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση, η περιφερική αρτηριακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η θρομβοεμβολή των νεφρών, οι πνευμονικές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2 κυρίως σε υπέρβαρους κι παχύσαρκους ηλικιωμένους.

Επίσης εκτός από την ηλικία και τη διατροφική κατάσταση, άλλοι παράγοντες όπως η κατανομή του σωματικού λίπους κυρίως στα κάτω άκρα και η καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία ίσως να αποτελούν συνεισφερόμενοι παράγοντες στο παράδοξο της παχυσαρκίας.

Παρόλα αυτά, αυτός ο όρος δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ κοινωνικό σύνολο αλλά για κάθε άτομο ξεχωριστά ανάλογα τη κατάστασή του διότι η παχυσαρκία ως κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων απαιτεί στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείρισή του και δεν γίνεται να υποεκτιμηθεί.

Γράφτηκε απο Ευγενία Λάζου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία:

Vojtech Hainer, Irena Aldhoon-Hainerová. Obesity Paradox Does Exist. Diabetes Care 2013 Aug; 36(Supplement 2): S276-S281.

Akankasha Goyal,  Kameswara Rao Nimmakayala,  Joel Zonszein. Is there a paradox in obesity? Europpmc. 2015 July 1.

Benjamin Caballero. A Nutrition Paradox — Underweight and Obesity

in Developing Countries. N ENGL J MED. 2005\

πηγή

Απάντηση