ΗΠΑ: Κύκλωμα “αγόραζε” θέσεις για παιδιά εύπορων σε Γέηλ, Στάνφορντ και άλλα κορυφαία πανεπιστήμια

Κατηγορίες σε βάρος δεκάδων προσώπων, ανάμεσά τους και ηθοποιοί του Χόλιγουντ – Είχε στηθεί ολόκληρο δίκτυο απάτης

Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες σε βάρος των ηθοποιών του Χόλιγουντ Felicity Huffman και Lori Loughlin, μεταξύ πενήντα σχεδόν άλλων προσώπων που φέρεται να βοηθούσαν εύπορους Αμερικανούς να “αγοράζουν” θέσεις για τα παιδιά τους σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Γέηλ, Στάνφορντ, Τζορτζτάουν και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, πρόκειται για απάτη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ταυτόχρονα, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 33 γονέων, ανάμεσα στους οποίους οι προαναφερόμενοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, καθώς και 12 προπονητές και συνεργάτες της επιχείρησης του Σίνγκερ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η επιχείρηση του Σίνγκερ κανόνιζε ώστε τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια να τις δίνουν άλλοι στη θέση των παιδιών των πελατών της και σε μερικές περιπτώσεις φρόντισε οι υποψήφιοι για εισαγωγή να καταγραφούν ως επιλεγμένοι αθλητές, παρόλο που δεν είχαν καμιά αθλητική ικανότητα.

Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που προκύπτουν περιλαμβάνουν απάτη, ξέπλυμα χρημάτων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με εύπορο γονέα, αναφέρουν οι εισαγγελείς, ο Σίνγκερ περιέγραφε τις υπηρεσίες του ως εξής: «Αυτό που κάνουμε είναι να βοηθούμε τις πιο εύπορες οικογένειες στις ΗΠΑ να βάλουν τα παιδιά τους στη σχολή… οι οικογένειές μου θέλουν μια εγγύηση».

Ο εισαγγελέας Andrew Lelling και άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προχωρώντας σε σύντομες δηλώσεις στα ΜΜΕ διευκρίνισαν ότι θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις κατηγορίες, σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αργότερα την ίδια ημέρα.

 

Απάντηση