Αύξηση της τεστοστερόνης με την άσκηση

Αύξηση της τεστοστερόνης με την άσκηση

 

Σε σημαντική αύξηση των των επιπέδων τεστοστερόνης σε υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες οδήγησαν δώδεκα εβδομάδες αερόβιας άσκησης.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα μελέτη που πραγματοποίησαν Ιάπωνες ερευνητές.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με πολλές διαταραχές και προβλήματα υγείας στους άνδρες, όπως κόπωση, ελάττωση της σεξουαλικής επιθυμίας και μείωση της μυϊκής και οστικής μάζας.

Η παχυσαρκία, με τη σειρά της, οδηγεί σε μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, 16 άνδρες φυσιολογικού σωματικού βάρους και 28 υπέρβαροι/ παχύσαρκοι άνδρες, που δεν ασκούνταν συστηματικά, ακολούθησαν ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, διάρκειας 12 εβδομάδων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλάμβανε περπάτημα ή τρέξιμο για 40-60 λεπτά, 1 έως 3 φορές την εβδομάδα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά την έναρξη της μελέτης, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα, συγκριτικά με εκείνους που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στους υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες, αν και εξακολούθησαν να έχουν χαμηλότερες τιμές από τους εθελοντές φυσιολογικού βάρους.

Μάλιστα, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη σε εκείνους που ασκούνταν σε υψηλότερη ένταση. Από την άλλη, δεν υπήρξε μεταβολή των επιπέδων τεστοστερόνης στους εθελοντές φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το πρόγραμμα άσκησης οδήγησε και σε μείωση του σωματικού βάρους, γεγονός που μπορεί να εξηγεί εν μέρει την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Ωστόσο, η επίδραση της έντονης άσκησης στα επίπεδα τεστοστερόνης φάνηκε να είναι ανεξάρτητη από τη μεταβολή του βάρους.

πηγή

Απάντηση