Βιταμίνη Ε: Το «κόλπο» για να πολλαπλασιάσετε την απορρόφησή της από τον οργανισμό

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εναποτίθεται στις μεμβράνες των κυττάρων και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Ο αντιοξειδωτικός ρόλος της βιταμίνης θεωρείται μοναδικός γιατί κανένα άλλο αντιοξειδωτικό μόριο δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.Η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των πνευμόνων, προστατεύει τις μεμβράνες των ερυθρών κυττάρων που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους άλλους ιστούς, είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν τα νεύρα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλοί άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν βιταμίνη Ε μέσω των τροφών σε επαρκείς ποσότητες, χάνοντας έτσι τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη της.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue, στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι η προσθήκη ενός ολόκληρου αυγού στις πολύχρωμες σαλάτες μπορεί να διεγείρει την απορρόφηση βιταμίνης Ε από τον οργανισμό.

bigstock Spinach And Avocado Salad On W 133104995
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 16 υγιείς άνδρες, ηλικίας 20 έως 28 ετών, διαπίστωσαν πως με την προσθήκη αυτή μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά επτά φορές η απορρόφηση της βιταμίνης.

Οι εθελοντές κατανάλωναν την ίδια ανάμικτη σαλάτα από ωμά λαχανικά, άλλοτε σκέτη και άλλοτε με ένα έως τρία αυγά, αφήνοντας να περάσει μία εβδομάδα μεταξύ κάθε δοκιμής.

Ανά μία ώρα και έως και 10 ώρες μετά την κατανάλωση κάθε σαλάτας, λάμβαναν από τους εθελοντές δείγματα αίματος για να μετρούν τις συγκεντρώσεις της βιταμίνης Ε (επιστημονικά λέγεται τοκοφερόλη).

«Διαπιστώσαμε ότι η απορρόφηση της βιταμίνης Ε ήταν τέσσερις έως επτά φορές υψηλότερη όταν προστέθηκαν τρία αυγά στη σαλάτα», δήλωσε ο ερευνητής Γιουνγκ Γιουν Κιμ, από το Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής του Purdue.

«Η προσθήκη αυγού στη σαλάτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξηθεί η θρεπτική αξία των πολύχρωμων λαχανικών» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουέιν Κάμπελ, καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο πανεπιστήμιο.

Οι ειδικοί θεωρούν την κατανάλωση έως τριών ολόκληρων αυγών την εβδομάδα ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα φυτικά έλαια (συμπεριλαμβάνεται το ελαιόλαδο), στους ξηρούς καρπούς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα χόρτα, τα φύλλα από τα γογγύλια και τα παντζάρια κ.λπ.

Τα αυγά είναι πλούσια σε βασικά αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχουν και μικρή ποσότητα βιταμίνης Ε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition.

ΠΗΓΗ:ΟΝΜΕD.GR

Απάντηση