«Η νεολαία είναι το μέλλον κάθε τόπου»

*Του Δημήτρη Μπουραζάνα

Η νεολαία αποτελεί το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο οικοδομείται μια κοινωνία. Είναι το μέλλον κάθε τόπου, κάθε πόλης και κάθε χώρας.

Ωστόσο, όπως ο σπόρος χρειάζεται το εύφορο χώμα για να μεγαλώσει και να δώσει καρπό έτσι και ο κάθε νέος άνθρωπος μπορεί να αποδώσει το μέγιστο των ικανοτήτων του υπό προϋποθέσεις. Και θεωρώ ότι στην κορυφή των προϋποθέσεων αυτών βρίσκονται η ευνομία και η ευταξία. Έννοιες στενά συνδεδεμένες με την ευημερία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι, με άλλα λόγια, το εύφορο χώμα πάνω στο οποίο θα καρποφορήσουν οι ιδέες, τα σχέδια και η ελπίδα που προέρχονται από τη νεολαία μας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα σπουδαιότερα επιτεύγματα έχουν προέλθει από δημοκρατικές κοινωνίες. Εκεί όπου επιτρέπεται η διακίνηση ιδεών, όπου η γνώση παρέχεται ελεύθερα, όπου μπορεί ο καθένας να αναπτύξει τις δεξιότητες του ξέροντας πως τελικά η αξία θα υπερισχύσει.

Η ύπαρξη ευνομίας και κατ’ επέκταση και ευταξίας είναι οι δυνάμεις που επιτρέπουν σε μία κοινωνία να λειτουργήσει ομαλά. Κανένα τεχνολογικό άλμα δεν μπορεί να γίνει, καμία επιχείρηση να δημιουργήσει, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μεγαλουργήσει μέσα σε ένα κοινωνικό χάος, μέσα στην αναρχία. Εκεί όπου ο άνθρωπος δε σέβεται το συνάνθρωπο, όπου καταλύονται οι νόμοι και οι κανόνες τίποτα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

Και ίσως να μην υπάρχει αμφιβολία πως η νεολαία είναι το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση που βιώνει ο τόπος μας, ωστόσο είναι αυτό το ίδιο κομμάτι που κρατάει ζωντανή την ελπίδα. Μόνο η νεολαία, μέσα στο κατάλληλο περιβάλλον ευνομίας, μπορεί να βάλει τις βάσεις για να γίνει η υπέρβαση, για να δημιουργηθούν ευκαιρίες και να για να επιτευχθούν τα όνειρα. Τα όνειρα όλων μας. Συνειδητοποιώντας ο καθένας τις ευθύνες του και με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση της ευταξίας, βάζει το δικό του λιθαράκι για την εξέλιξη της κοινωνίας ακόμη και για την έξοδο από την κρίση.

Ναι σίγουρα η ανεργία και η συνεπακόλουθη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, σε αναζήτηση εργασίας, είναι ένα πλήγμα. Ωστόσο, αν κάποιοι μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες, να εντοπίσουν το καινούριο, να επενδύσουν με μυαλό, χρόνο και εργατικότητα σε νέες ιδέες αυτοί είναι οι νέοι άνθρωποι. Αυτοί που θα πάρουν ίσως το ρίσκο και που δε θα συμβιβαστούν, αλλά θα προχωρήσουν ακόμη και όταν οι συνθήκες δε φαίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκές.

 

*Ο κ. Μπουραζάνας είναι ταξίαρχος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *