Κιλκίς: Έκλεισαν πέντε σχολεία μετά από κρούσμα κορωνοϊού

Συναγερμός σήμανε χθες μετά από θετικό ασυμπτωματικό κρούσμα κορωνοϊού στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών της Νέας Καβάλας Κιλκίς.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Παιονίας Κώστα Σιωνίδη μόλις δημοσιοποιήθηκε το ότι έγκυος πρόσφυγας φιλοξενούμενη εδώ και λίγες εβδομάδες, στη δομή Νέας Καβάλας βρέθηκε θετική στον ιό και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Έκλεισαν πέντε σχολεία.

Σημειώνεται ότι η δομή τέθηκε σε 14ήμερη καραντίνα με κυβερνητική απόφαση και συνεργεία απολύμανσης του δήμου Παιονίας από τα χαράματα της Πέμπτης προέβησαν σε σχολαστική απολύμανση σε:

-Σχολεία που φοιτούν διαμένοντες στην Νέα Καβάλα.

-Σε ΑΤΜ της πόλης του Πολυκάστρου.

-Σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης στη πόλη του Πολυκάστρου.

-Σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης της Νέας Καβάλας.

-Σε κοινόχρηστους χώρους πλησίον σημείων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

-Σε κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, οι ενέργειες αυτές είναι προληπτικές και γίνονται για την προστασία των κατοίκων στα πλαίσια της αντιμετώπισης του covid-19.

Η καραντίνα τηρείται και ελέγχεται σχολαστικά, όπως διαβεβαίωσαν τον κ. Σιωνίδη στελέχη της αστυνομίας. Η κίνηση από και προς την δομή είναι απαγορευμένη.

Μέσα στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από το πρωί της Πέμπτης για να ελέγξει και ιχνηλατήσει επαφές, να επιτηρήσει και να εντείνει τα μέτρα προφύλαξης και ενδεχομένως να προβεί σε νέα δειγματοληψία (μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν ήταν γνωστό αν λήφθηκαν εκ νέου δείγματα) Όλα αυτά με συνεχή επικοινωνία του δήμου με τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το eidisis.gr, μόλις πριν τρεις εβδομάδες σημαντικός αριθμός δειγμάτων που λήφθηκαν από μετανάστες φιλοξενούμενους στη δομή Νέας Καβάλας αποδείχτηκε αρνητικός σε κορωνοϊό.

 

Ο Δήμαρχος Παιονίας με απόφασή του έκλεισε τα τέσσερα δημοτικά σχολεία (2ο Πολυκάστρου, Γοργόπης, 1ο Γουμένισσας, 2ο Αξιούπολης) και το Γυμνάσιο Λύκειο Αξιούπολης καθώς εκεί φοιτούν μαθητές φιλοξενούμενοι στη δομή.

Το νέο κρούσμα έρχεται συνάμα να επιβεβαιώσει, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τις ανησυχίες που η διοίκηση του δήμου εξέφρασε με επιστολή που έστειλε στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά στις 13 Απριλίου 2020 με αρ. πρ. 5562 / 13-4-2020 και στην οποία επεσήμαινε τους κινδύνους που προκύπτουν από την ελεύθερη μετακίνηση στην πόλη του Πολυκάστρου των διαμενόντων στην δομή λόγω μη ύπαρξης ΑΤΜ εντός αυτής καθώς και τους κινδύνους που προκύπτουν από την μεταφορά νέων από διάφορα άλλα σημεία χωρίς προηγούμενο έλεγχο εν μέσω της πανδημίας.

Ο Δήμος Παιονίας υπενθυμίζει το κείμενο της επιστολής αυτής

«Προς: Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

ΘΕΜΑ: Λειτουργία ανοιχτής δομής προσφύγων-μεταναστών Νέας Καβάλας του Δήμου Παιονίας- εντατικοποίηση μέτρων προστασίας και τοποθέτηση ΑΤΜ για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Κύριε Υφυπουργέ.

Στην ανοιχτή δομή προσφύγων – μεταναστών της Νέας Καβάλας Παιονίας, πέραν των ήδη 750 ατόμων που φιλοξενούνται κατά μέσο όρο σε μόνιμη βάση, τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν 300 περίπου επιπλέον μετανάστες σε παρακείμενες εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για τον σκοπό αυτό το τελευταίο δίμηνο, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Παιονίας και παραβιάζοντας κατά πολύ το ποσοστό του 1% αναλογικής διασποράς ανά την Ελληνική Επικράτεια των προσωρινά φιλοξενούμενων προσφύγων – μεταναστών.

Εν μέσω των αυστηρών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (μέτρων που στο σύνολό τους τηρούνται από τους πολίτες του Δήμου μας), εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων στη συγκεκριμένη δομή, μέτρων που θα διασφαλίσουν την υγεία των δημοτών μας.

Παρότι τις τελευταίες ημέρες εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι των μετακινούμενων και ελαχιστοποιήθηκαν οι άσκοπες μετακινήσεις στον αστικό ιστό του Πολυκάστρου εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα με την χρήση των ΑΤΜ της πόλης.

Για τον λόγο αυτό στις 3 Απριλίου ζητήσαμε με επιστολή, που σας επισυνάπτουμε, από τις τέσσερεις τράπεζες που διατηρούν ΑΤΜ στο Πολύκαστρο να τοποθετήσουν (έστω μια εξ’ αυτών) ΑΤΜ στην δομή, ώστε να περιοριστούν και οι μετακινήσεις με αιτιολογία «επίσκεψη σε τράπεζα» που νομίμως πραγματοποιούν οι φιλοξενούμενοι. Επικαλεστήκαμε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την προστασία της υγείας των πελατών – δημοτών. Γνωστοποιήσαμε επίσης το αίτημα μας στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη.

Κύριε Υφυπουργέ ανησυχούμε για το τι θα συμβεί την επόμενη φορά που θα πιστωθούν χρήματα στους λογαριασμούς των ωφελούμενων καθώς και για την μεταφορά επιπλέον μεταναστών στην δομή από άλλες περιοχές εν μέσω της πανδημίας.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι ο δήμος Παιονίας έχει μέχρι σήμερα καταγράψει μόνο ένα κρούσμα προ 14 ημερών και το οποίο εξελίχθηκε πολύ ομαλά.

Κύριε Υφυπουργέ ευελπιστούμε στην προσωπική σας παρέμβαση – συνδρομή για την επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΣΙΩΝΙΔΗΣ».

 

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *