Πέφτουν οι μισθοί των μελών ΔΕΠ μέχρι και 6,5%

Την περασμένη Παρασκευή 24/11/2017, οι συνάδελφοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) ήταν οι πρώτοι που έλαβαν τις αποδοχές του Δεκεμβρίου με εφαρμογή του νέου μισθολογίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Οπως ανακοίνωσε οι ΠΟΣΔΕΠ αν και το νέο μισθολόγιο διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως ένα μισθολόγιο το οποίο παρέχει αυξήσεις στις μεικτές αποδοχές στων πανεπιστημιακών καθηγητών, με την πρώτη εφαρμογή του νέου μισθολογίου όλοι οι συνάδελφοι του Α.Π.Θ. διεπίστωσαν μειώσεις -1 έως -4% και σε ορισμένες περιπτώσεις -6.5% στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους .

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ


Τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει η εφαρμογή και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια ενώ αναμένονται και οι αναδρομικές μειώσεις καθώς το μισθολόγιο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1/1/2017.

“Οι μειώσεις αυτές είναι μεγαλύτερες ακόμη και από αυτές που είχε εκτιμήσει η ΠΟΣΔΕΠ  κατά την ψήφιση του νόμου, καθώς παράλληλα με το νέο μισθολόγιο εφαρμόζονται για πρώτη φορά αυξήσεις και μεταβολές στις κρατήσεις των ταμείων σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ν. 4488/2017”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, ενώ υπογραμμίζονται τα εξής:

Α. Γίνεται πλέον φανερή,    η κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους πανεπιστημιακούς καθηγητές με τις πολυδιαφημιζόμενες αυξήσεις στους μισθούς τους να μετατρέπονται τελικά σε μειώσεις στις καθαρές αποδοχές, κοροϊδία την οποία πρώτη η ΠΟΣΔΕΠ  ανέδειξε αμέσως μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις του Υπουργού για το νέο μισθολόγιο.

Β. Είναι φανερό   ότι η δομή του νέου μισθολογίου (π.χ. κατάργηση του λεγόμενου επιδόματος βιβλιοθήκης και επιδόματος 25ετίας και αντικατάσταση τους από το επίδομα έρευνας) και η εφαρμογή του σε βάθος τετραετίας, σε συνδυασμό με την αλλαγή και αύξηση των κρατήσεων, οδηγεί τελικά σε άμεσες μειώσεις στις πραγματικές αποδοχές των πανεπιστημιακών καθηγητών με την πρώτη εφαρμογή του μισθολογίου το 2017. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο το κράτος παίρνει πίσω με το ένα χέρι, και με το παραπάνω, αυτά που δίνει με το άλλο.

Γ. Παράλληλα, το νέο μισθολόγιο παρά τις ονομαστικές «αυξήσεις» δεν αποκαθιστά ούτε στο ελάχιστο τις περικοπές του 2012 και συνεπώς δεν αποτελεί συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις μεγάλες μειώσεις (έως 40%) που είχαν επιβληθεί στις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου τον Αύγουστο του 2012 (απόφ. ΣτΕ 4741/2014).

Δ. Από εδώ και πέρα, με δεδομένη την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, θα επανασχεδιάσουμε την τακτική μας στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΓ και θα κλιμακώσουμε τις ενέργειες μας προς το στόχο μας, που είναι ένα αξιοπρεπές και αξιοκρατικό πλαίσιο αποδοχών των Καθηγητών Πανεπιστημίου, αντάξιο των ειδικών καθηκόντων, υψηλών προσόντων και του έργου που επιτελούν.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *