ΠΕΚ: «Σχεδιάζουν την κατάργηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι: «Το Υπουργείο Παιδείας των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. όλο αυτό το διάστημα αναφέρεται σε: Εθνικό απολυτήριο, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, απολυτήριο ενδοσχολικών εξετάσεων, ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω εξαγγελιών προς το παρόν είναι η μετατροπή της Γ’ Τάξης του ΓΕΛ σε προπαρασκευαστικό έτος με την πλήρη φροντιστηριοποίησή της.

Όλα αυτά τα φτηνά δημαγωγικά αναφέρονται στη Γενική εκπαίδευση ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά στην Επαγγελματική εκπαίδευση ούτε καν με τα χαρακτηριστικά του διάχυτου λαϊκισμού που διακρίνει τη ρητορεία του υπουργού! Γιατί άραγε;
Η συστηματική έλλειψη ακόμα και στοιχειώδους ή και δημαγωγικής αναφοράς στο ΕΠΑ.Λ., οφείλεται στο ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και η κυβέρνησή του σχεδιάζει την κατάργηση της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η αποκάλυψη αυτού του σχεδιασμού δεν βασίζεται μόνο στο πλήθος των εξαγγελιών για το ιδιότυπο και ασαφές «Ενιαίο Δωδεκαετές Σχολείο» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγελία που ήταν βασική στην προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Φυσικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα υπηρετούν πιστά μια αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από κυβερνητικούς θώκους «λησμονούν» τεχνιέντως να συμπληρώσουν ότι στην περίφημη εξαγγελία τους για το «Ενιαίο Δωδεκαετές» προσέθεταν την άμεση αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ.
Η αποκάλυψη αυτή βασίζεται κυρίως στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και συγκεκριμένα:
Ο τρόπος εγγραφής των μαθητών στην Α’ τάξη των ΕΠΑ.Λ. όχι μόνο δεν ήταν ισότιμος εκείνου με την Α’ τάξη των ΓΕ.Λ. αλλά καταταλαιπώρησε γονείς και μαθητές στοχεύοντας τελικά στην αποθάρρυνση των μαθητών σχετικά με την επιλογή τους για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Οι πρόσφατες απανωτές αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οδήγησε σε στρεβλή ανάπτυξη των Τομέων και των Ειδικοτήτων παρόλες τις διαφορετικές εξαγγελίες κατά την επαναφορά των εκπαιδευτικών από τη διαθεσιμότητα, δημιουργώντας αντίστοιχα μια πλασματική εικόνα για το μαθητικό δυναμικό. Επιπλέον η έλλειψη πόρων και η συστηματική εγκατάλειψη των δομών οδήγησαν σε συνεχή διαρροή του μαθητικού δυναμικού δημιουργώντας έτσι το φαύλο κύκλο του φαινομένου των ολιγομελών τμημάτων.
Η διαδικασία της δημιουργίας του 2ετούς κύκλου σπουδών στα ΤΕΙ που πλασάρεται σήμερα «ως προνομιακή σχέση των ΕΠΑΛ με τα ΤΕΙ», από το υπουργείο δεν μπορεί παρά να αποτελέσει τη μετεξέλιξη των ΙΕΚ, αλλά και τη μοναδική δυνατότητα για την απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων από τους μαθητές. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η εμμονή του υπουργείου για την ενιαιοποίηση της εκπαίδευσης αφού όλα τα παιδιά θα αποφοιτούν πλέον από τα γενικά λύκεια, στερώντας έτσι τους νέους από τη δυνατότητα απόκτησης ενός πτυχίου ειδικότητας στα 18, με τις γνώσεις που το συνοδεύουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *