Στα δύο η ΟΛΜΕ: Με συκοφαντείτε απαντά ο Ν. Παπαχρήστος στα μέλη των Παρεμβάσεων

Σε πρόσφατη  συνέντευξη  σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόερδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε επισήμως ότι η ΟΛΜΕ συμφωνεί με το σχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Δήλωσε επίσης ότι  ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα της Δευτεροβάθμιας είναι 28 αποδεχόμενος το 27+10%.

Αυτό καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα δύο μέλη στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Μαρία Δανιήλ Δημήτρης Καρυώτης (της παράταξης Παρεμβάσεων).

Για συκοφαντία κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος τονίζοντας: “Οι συνάδελφοι των Παρεμβάσεων θεωρούν ότι μπορούν να συκοφαντούν ασυστόλως και να πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα χωρίς καμία επίπτωση για τους ιδίους. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά φαίνεται η έλλειψη σεβασμού των συνεδριακών αποφάσεων του κλάδου, όταν αυτές δεν συνάδουν με τις ιδεοληψίες τους”.

Ακολουθούν : η απάντηση του Νίκου Παπαχρήστου και η καταγγελία των δύο μελών στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Με  έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Δ.Ε, οι οποίες παραποιώντας για άλλη μία φορά την αλήθεια με εγκαλούν, γιατί είχα…το θράσος να διατυπώσω τις θέσεις του κλάδου, για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, έτσι όπως ψηφίστηκαν στο 8ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Οι συνάδελφοι των Παρεμβάσεων θεωρούν ότι μπορούν να συκοφαντούν ασυστόλως και να πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα χωρίς καμία επίπτωση για τους ιδίους. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά φαίνεται η έλλειψη σεβασμού των συνεδριακών αποφάσεων του κλάδου, όταν αυτές δεν συνάδουν με τις ιδεοληψίες τους.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας τους θυμίζω τα εξής:

•    Τη θέση για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας ψήφισαν και έκαναν θέση του κλάδου οι σύνεδροι της ΠΑΣΚ και της Συνεργασίας (νυν ΣΥΝΕΚ). Η παράταξη της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε στην οποία ως γνωστό ανήκω είχε άλλη θέση. Ως εκ τούτου εξέφρασα την άποψη του κλάδου όπως εκφράστηκε στο 8ο Συνέδριο και όχι την άποψη της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε.

•    Στο 15ο και στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ καταδικάστηκε συγκεκριμένη επιχείρηση επιβολής ατομικής αξιολόγησης (Αρβανιτόπουλος). Η αυτοαξιολόγηση που εισήγαγε ο Υπουργός Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλος απορρίφθηκε από τον κλάδο, γιατί αποτελούσε το πρώτο βήμα της επιβολής της ατομικής αξιολόγησης. Η θέση που διατυπώθηκε τότε (όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση του εκπαιδευτικού) στόχο είχε να αποκρούσει κάθε αξιολόγηση που επεδίωκε τη μισθολογική καθήλωση, τις μετατάξεις και τις απολύσεις. Ποτέ δεν αναιρέθηκε η βασική θέση του κλάδου για αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας.

•    Τον Ιούλιο του 2013 οι Παρεμβάσεις συγκρότησαν προγραμματικό Προεδρείο με τα ΣΥΝΕΚ αποκλείοντας όλες τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις, ενώ ποτέ οι ΣΥΝΕΚ δεν είχαν αποκηρύξει τη θέση τους για αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Αν κάποιος πρέπει να ντρέπεται, πρέπει να είναι αυτός που τυχοδιωκτικά κινούμενος διαμορφώνει συμμαχίες κατά την περίσταση και όχι αυτός που εφαρμόζει συνεδριακές αποφάσεις, ακόμα και αν η παράταξη του δεν τις έχει ψηφίσει.

•    Αποτελεί επίσης, αίσχιστο ψεύδος ότι σε τηλεοπτική εκπομπή αποδέχτηκα τους 28 μαθητές ανά τμήμα. Αντίθετα περιέγραψα την εκπαιδευτική πραγματικότητα σήμερα και κατέθεσα τους φόβους μου για καθιέρωση ακόμα μεγαλύτερου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στο μέλλον.

•    Είναι γεγονός ότι λόγω τηλεοπτικής «στενότητας χρόνου» δεν πρόλαβα να καταθέσω την άποψη του Δ.Σ της ΟΛΜΕ ότι δεν θα αποδεχτούμε την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, εάν δεν καταργηθούν το καθηκοντολόγιο, το Π.Δ 152 και άλλες αντικεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ, άσχετο εάν δεν εφαρμόζονται. Ας μην ανησυχούν οι συνάδελφοι των Παρεμβάσεων. Η πλήρης διατύπωση των θέσεων της Ομοσπονδίας θα κατατεθεί εγγράφως στον Υπουργό Παιδείας, είτε θέλουν , είτε όχι.

•    Εάν οι συνάδελφοι των Παρεμβάσεων θεωρούν ότι η θέση της Ομοσπονδίας είναι ζημιογόνα για τον κλάδο, μπορούν στο επόμενο Συνέδριο του κλάδου (Ιούνιος του 2019) να καταθέσουν την πρόταση τους και να επιδιώξουν την αλλαγή θέσης της Ομοσπονδίας. Τους θυμίζω όμως, ότι και για το ζήτημα της μαθητείας στο τέταρτο έτος των ΕΠΑΛ είχαν  την άποψη ότι υπήρχε θέμα καταστατικής καταστρατήγησης, όμως δεν τόλμησαν στο τελευταίο Συνέδριο να καταθέσουν τη θέση τους, γιατί οι συνάδελφοι με την ψήφο τους για άλλη μία φορά τους έθεσαν στο περιθώριο.
Όσο με αφορά, δηλώνω ως Πρόεδρος ότι θα ακολουθήσω όλες τις καταστατικά ψηφισμένες θέσεις της Ομοσπονδίας, είτε αρέσει στις Παρεμβάσεις, είτε όχι.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ  Νίκος Παπαχρήστος «ξαναχτύπησε» για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.

Σε πρόσφατη  συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε επισήμως ότι η ΟΛΜΕ συμφωνεί με το σχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Δήλωσε επίσης ότι  ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα της Δευτεροβάθμιας είναι 28 αποδεχόμενος το 27+10%.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ στηρίζονται στην απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του  ΔΣ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ) να συζητήσει με το ΥΠΠΕΘ για τον Προγραμματισμό  και τη Αποτίμηση του Εκπαιδευτικού έργου με βάση τις αποφάσεις του 8ου συνεδρίου του κλάδου που διεξήχθη το 1997, προφανώς σε άλλες εποχές και συνθήκες. Τι κι αν τα πρόσφατα συνέδρια της ΟΛΜΕ έχουν αποφασίσει διαφορετικά;  Ο πρόεδρος και η πλειοψηφία τα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Η συμφωνία με τους «Θεσμούς» για εφαρμογή της Αξιολόγησης για όλους μέσα στο 2018,  καταργεί και το όποιο φύλλο συκής απέμεινε όχι μόνο στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά στον πρόεδρο και στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ,  ότι η «Αποτίμηση του Εκπαιδευτικού Έργου» θα έχει άλλο ρόλο απ΄ την αξιολόγηση  που προωθεί ό ΟΟΣΑ και ο ΣΕΒ, δηλαδή στην κατεύθυνση της χειραγώγησης, της κατηγοριοποίησης και της ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Σχολείου

Οι αποφάσεις του κλάδου για κατάργηση του καθηκοντολογίου που καθόριζε  την αυτοαξιολόγηση  από εποχής Λοβέρδου , για κατάργηση του Ν.3848 της Διαμαντοπούλου που επίσης προέβλεπε την αυτοαξιολόγηση είναι δεδομένες. Αυτές οι αποφάσεις επισφραγίστηκαν με τις αποφάσεις του  15ου και  16ου συνέδριων του κλάδου.

Η αυταξιολόγηση  του  σχολείου, στην οποία μάλιστα θα μετέχουν οι γονείς και η τοπική κοινότητα, αποτελεί το βασικό εργαλείο που θα οδηγήσει στη διαφοροποιημένη χρηματοδότηση των σχολείων, τη μετατροπή του μαθητή σε πελάτη, την άμεση χρηματοδότηση των ιδιωτικών σχολείων  απ’ τον δημόσιο κορβανά μέσω των βάουτσερ, στη βάση της κατεύθυνσης του ΟΟΣΑ «τα χρήματα ακολουθούν τον μαθητή».  Οι σχολικές μονάδες  θα αξιολογούνται με «αντικειμενικούς όρους» όπως είναι οι επιδόσεις των μαθητών τους, μέσα από εθνικού τύπου αξιολογήσεις όπως είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις και όχι μόνο. Για να μπορούν άλλωστε οι γονείς και οι μαθητές να επιλέγουν σχολείο με «αντικειμενικό» τρόπο στα πλαίσια της «ελεύθερης» βούλησης και επιλογής τους.

Η εφαρμογή της Αποτίμησης του  Εκπαιδευτικού Έργου  αποτελεί το πρώτο βήμα εφαρμογής της συνολικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και των συντελεστών της, στην κατεύθυνση εφαρμογής του «αυτόνομου σχολείου». Έχει ήδη εξαγγελθεί η παιδαγωγική αυτονομία της σχολικής μονάδας που θα …. «επιτευχθεί» μέσω  της μεταφοράς αρμοδιοτήτων ως προς τη λήψη αποφάσεων σε περιφερειακό επίπεδο (διοικητική αυτονομία), όπου «οι γονείς και κηδεμόνες καθώς και η τοπική κοινωνία δύνανται να συμμετέχουν ουσιαστικά ….. πλαισιώνοντας  ουσιαστικά το Σχολικό Συμβούλιο της σχολικής μονάδας».  «Το Σχολικό Συμβούλιο συμμετέχει στις διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας …..».   Επίσης ιδρύονται στα πλαίσια των νέων δομών  τα «Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), με έργο τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, …. και της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης τους.»   Όλα αυτά στα πλαίσια του «Προγραμματισμού και της Αποτίμησης του Εκπαιδευτικού Έργου» της σχολικής μονάδας.

Είναι ντροπή για την εκπαίδευση οι δηλώσεις του Παπαχρήστου. Όμως ο Παπαχρήστος δεν εκφράζει τον εαυτό του, αλλά πρώτα απ’ όλα την παράταξή του, την πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στο σημερινό ΔΣ της ΟΛΜΕ και όσους προωθούν στην εκπαίδευση τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

Οι εκπρόσωποι των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ
Μαρία Δανιήλ
Δημήτρης Καρυώτης

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *