15.000 θέσεις εργασίας χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τις 15.000 αγγίζουν οι θέσεις εργασίας που χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, αλλά και τα μεταπτυχιακά, καθώς και τα ερευνητικά εργαστήρια.

Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία πενταετία το ίδρυμα έχει απορροφήσει 80.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 50.000.000 ευρώ διοχετεύτηκαν για τη μισθοδοσία των 15.000 θέσεων και τα άλλα 30.000.000 ευρώ έπεσαν στην τοπική οικονομία της Θεσσαλίας στηρίζοντας προμηθευτές και επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα αποτελεί ένα σημαντικό στυλοβάτη της οικονομίας.

Μάλιστα τα επόμενα χρόνια αναμένονται επίσης θετικά, καθώς ήδη εδώ και έναν χρόνο έχει ανοίξει το ΕΣΠΑ για ερευνητικά προγράμματα, ενώ έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση ένα μεγάλο ταμείο με 300.000.000 ευρώ που χρηματοδοτεί διδακτορικές, μεταδιδακτορικές έρευνες, υποτροφίες.

Ο αναπληρωτής πρύτανης για θέματα έρευνας και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης ανέφερε πως «τα τελευταία δύο χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας ευχάριστης και δημιουργικής πλευράς του Πανεπιστημίου στην απορρόφηση κοινοτικών και εθνικών πόρων. Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο έχει απορροφήσει 30 προγράμματα από το πρόγραμμα Horizon με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εξασφάλισε χρηματοδότηση για 63 προγράμματα μέσα από το πρόγραμμα «Δημιουργώ-Ερευνώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, μέσα από τα οποία θα απορροφήσει 15.000.000 ευρώ. Έτσι αναδεικνύεται σε έναν από μεγαλύτερους πόλους χρηματοδότησης και απασχόλησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Ο αναπληρωτής πρύτανης και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών κ. Ζήσης Μαμούρης

Ο κ. Μαμούρης σημείωσε πως «αυτά τα ποσά των 40.000.000 ευρώ θα πέσουν στην αγορά σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία. Παράλληλα θα έρθει και η επόμενη φάση του Horizon, θα βγει και δεύτερη φάση από το πρόγραμμα «Δημιουργώ-Ερευνώ-Καινοτομώ», ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί και το ερευνητικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο οποίο το Πανεπιστήμιο έχει καταθέσει ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Τα ερευνητικά προγράμματα αποφέρουν έσοδα, δημιουργούν θέσεις εργασίας και επιστημονική γνώση. Παράλληλα όμως μπορούν να εξελιχθούν και σε εταιρείες spin off. Ήδη το Πανεπιστήμιο διαθέτει Γραφείο Αξιοποίησης Πνευματικής Περιουσίας.

Όλα αυτά τα χρήματα διοχετεύονται στην απασχόληση των νέων παιδιών που αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την ανεργία. Θεωρούμε ότι η επένδυση στην έρευνα είναι η μόνη που μπορεί να εμποδίσει τη διαρροή υψηλού επιπέδου επιστημόνων που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές οικονομικής μετανάστευσης για μία χώρα» ανέφερε ο κ. Μαμούρης και συμπλήρωσε πως «το Πανεπιστήμιο με το προσωπικό του προάγει την έρευνα, τη γνώση, αλλά και την απασχόληση».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *