Κρυφές χρεώσεις και πώς να τις αποφεύγουμε

Κρυφές χρεώσεις και πώς να τις αποφεύγουμε

 

Οι ηλεκτρονικές αγορές, το πλαστικό χρήμα, οι πάγιες εντολές και τόσες άλλες ευκολίες που έχουν εισβάλει στην ζωή μας εκτός από την διευκόλυνση που παρέχουν, κρύβουν και παγίδες που δεν τις φανταζόμαστε.

Όλοι νομίζουμε ότι σε μας δεν θα τύχει, ή ότι επειδή συναλλασόμαστε με μεγάλες και γνωστές εταιρίες, αυτές δεν “κλέβουν”. Όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να μας κλέψουν “νόμιμα”. Πχ να έχουμε δώσει πάγια εντολή πληρωμής και να ξεχάσουμε να κάνουμε διακοπή σε μια συνδρομή. Οι μεγάλες αυτές εταιρείες δεν θα ρωτήσουν γιατί δεν χρησιμοποιούμε την υπηρεσία, αλλά θα συνεχίσουν να τραβούν χρήματα από τους λογαριασμούς μας. Αν όμως διακόψουμε την συγκεκριμένη υπηρεσία θα πάρουν και 10 τηλέφωνα γιατί και πώς το κάναμε…

Γιαυτό καλό θα είναι να ακολουθούμε κάποιες προφυλάξεις στις συναλλαγές μας, όπως:

Υποχρεώσεις που δεν έχουν περιθώρια λάθους ή αμφισβήτησης.

 • Καταργούμε τις κάρτες και βγάζουμε νέες (ισχύει για όλες τις κάρτες για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν μας έχουν πάρει στοιχεία με οποιοδήποτε τρόπο)
 • Ελέγχουμε τις κινήσεις των λογαριασμών πάντα και σε τακτικό χρονικό διάστημα. Μπορούμε να ζητήσουμε από την τράπεζα να μας στέλνει sms για κάθε κίνηση του λογαριασμού μας.
 • Παρακολουθούμε όλους τους λογαριασμούς μας και δεν τους αφήνουμε απλήρωτους για να μην έχουμε σοβαρές επιβαρύνσεις, επανασυνδέσεις κτλ Επίσης, παρόχους internet, φυσικό αέριο, κοινόχρηστα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα…
 • Όταν αλλάζουμε σπίτι διακόπτουμε όλους τους λογαριασμούς και ελέγχουμε τον τελευταίο λογαριασμό οριστικής εκκαθάρισης  για να είμαστε σίγουροι για τη διακοπή.
 • Δεν δίνουμε τους κωδικούς μας ποτέ και σε κανέναν και για οποιαδήποτε λόγο. Πολλοί και με ευρηματικούς τρόπους θα προσπαθήσουν να υποκλέψουν στοιχεία μας για να τα χρησιμοποιήσουν σε ανυποψίαστα χρονικά διαστήματα με έντεχνους τρόπους.
 • Αλλάζουμε τους κωδικούς μας τακτικά.  Δεν χρησιμοποιούμε για κωδικούς μας ημερομηνίες γέννησης μας τα ονόματα μας κτλ..

 

Για το αυτοκίνητο

 • Ελέγχουμε οπτικά και ακουστικά καθημερινά πριν και κατά την διάρκεια της οδήγησης.
 • Μην ξεχνάμε ότι το αυτοκίνητο είναι ένα πολυσύνθετο εργαλείο που θέλει τεράστια προσοχή γιατί του εμπιστευόμαστε τη ζωή μας και τη ζωή των συνεπιβατών μας και όχι μόνο και φέρουμε ποινικές ευθύνες για ό,τι συμβεί.
 • Όταν βάζουμε πετρέλαιο, βάζουμε πάντα και λάδι σύμφωνα με τη μεζούρα του δοχείου, αλλιώς θα χαλάσει ο κινητήρας και η αντλία πετρελαίου κόστους 5000 € και 3000 € αντίστοιχα.
 • Κάνουμε τακτικά σέρβις και εφόσον χρειαστεί και έκτακτα.
 • Ελέγχουμε εάν έχουμε πληρώσει την ασφάλεια του αυτοκίνητου (πληρώνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, τρίμηνα, εξάμηνα, ετήσια, ανάλογα πως το καθορίζουμε εμείς)
 • Ελέγχουμε εάν έχουμε περάσει ΚΤΕΟ (περνάμε κάθε δύο χρόνια)
 • Ελέγχουμε εάν έχουμε την κάρτα καυσαερίων (Αντικαθίσταται κάθε χρόνο)

 

Γενικές  συμβουλές

Προσπαθούμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί ένας μηχανισμός, ένα εξάρτημα, μια εταιρεία, ένας άνθρωπος.

Δεν υποτιμάμαι και δεν θεωρούμε ότι γνωρίζουμε ανεξερεύνητες περιοχές, καταστάσεις, ανθρώπους, μηχανισμούς κτλ.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα πράγματα έχουν μια δυναμική και κάποιες περιοχές που έχουμε εξερευνήσει εξαντλητικά κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξουν και θα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή την διερεύνηση.

Καλή τύχη σε ότι και αν κάνετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *