Η συνταξιοδότηση των Πανεπιστημιακών στα 69 χρόνια !

Η συνταξιοδότηση των Πανεπιστημιακών στα 69 χρόνια !

Καθηγητής Δρ.Ν.Β.Βλαχάκης Μελος ΤΕΕ
ΤΕΙ-Στερεάς Ελλάδας

Η συνταξιοδότηση των πανεπιστημιακών στα 69 η 70 χρονιά είναι ηθικοτεχνικός μονόδρομος για την πολιτεία !

Η πολιτεία οφείλει να επαναφέρει μια λειτουργική και δίκαιη κατάσταση όπως αυτό συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες που είμαστε μέλος !!

Η ρύθμιση αυτή που πρέπει να προωθήσει άμεσα και ταχύρρυθμα ο υπεύθυνος νομοθέτης της κυβέρνησης σχετίζεται με την ωφέλεια των σπουδαστών να μη χάσουν έμπειρους ακαδημαϊκούς δασκάλους πάνω στο μεγαλείο της απόδοσης τους αλλά και στην εκπαιδευτική λειτουργία των Σχολών των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να μην απολέσουν δυνάμεις εκείνες που δύσκολα μπορούν να αναπληρωθούν !!

Η μάχιμη διδασκαλία ανήκει και στους νέους και στους παλιούς και δεν έχει να κάνει μόνο με τις σωματικές δυνάμεις αλλά και την όρεξη και εμπειρία να προσφερθούν ακόμη μορφώσεις που συντελούν στην ολοκλήρωση των ερευνών , των μεταπτυχιακών και των επιστημονικών δοκιμίων !! Σ αυτή την κατεύθυνση οι 67αρηδες πανεπιστημιακοί και οι μεγαλύτεροι τους έχουν το σφρίγος εκείνο να θέλουν να βαδίσουν σε αντιστοιχία με το δυνατό προσδόκιμο ζωής τους που φυσικά έχει πολύ αυξηθεί !!

Ο νομοθέτης μπορεί απλά να θεσμοθετήσει προαιρετική συνταξιοδότηση των πανεπιστημιακών στα 69 χρόνια , όπως έκανε και στην ανάλογη μετάβαση απο 65 στα 67 !

Η πολιτεία έχει ελάχιστη υποχρέωση στους πανεπιστημιακούς -που επαινούν την Ελλάδα στα διεθνή fora με τις δημοσιεύσεις τους-να κάνει το ελάχιστο δυνατό αυτό απ αυτά που καθιέρωσε για κάποιους
άλλους κλάδους ….την ισοβιότητα !!

Η αύξηση του ορίου ηλικίας στο 69ο έτος των πανεπιστημιακών θα αποτελέσει μια καθαρή κοινωνική και ακαδημαϊκή “ευελιξία” στα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Μια παράταση συνταξιοδότησης δεν υπηρετεί μόνο δημοσιονομικές τακτοποιήσεις . Υπηρετεί ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές καινοτομίες στα πλαίσια του λαϊκού αλλά και εμπειρικού σλόγκαν ο,τι ο νέος είναι πάντοτε “ωραίος” αλλά ο παλιός δρα “αλλιώς ” !!

Όχι μόνο δεν πρέπει να επιτευχθεί συνταξιοδότηση των ακαδημαϊκών στα “εκπαιδευτικά προσδοκιμα ” των 69 ετών αλλά θα πρέπει να ανακληθούν απο την συνταξιοδότηση οι προσφάτως αφυπηρετησαντες πανεπιστημιακοι , τουλαχιστον των τελευταιων δυο ετών , αν φυσικά το θελησουν !!

Η σύνταξη γήρατος σε “φυσεις ” που ακομη ανθιστανται στην φθορα και δεν εχουν “βλαβες ” συνθετουν πνευματικές και σωματικές αντοχές εναντια στον αδυσωπητο νομο της γηϊνης ουτοπίας ” ….. στην καταληξη !!!

Η συνταξη γηρατος ειναι μια καπιταλιστικη εφευρεση να προσφερονται καποτε και ισως και τωρα παχυλές συνταξεις μονο σε λιγους κλαδους ( οχι βεβαια στους Πανεπιστημιακους ), γι αυτο και καθιερωθηκε σε νεότερες ηλικίες !! Η ιδια η καπιταλιστικη κοινωνία “μεριμνησε” ωστε καποιοι και μονο καποιοι πολιτες με 4-14 συνταξεις να φευγουν νωρίτερα για να τους δοθει αναπαυση και ελευθερος χρόνος στα υπόλοιπα δυο πεμπτα της ζωής τους !!

Με το ιατρικο-τεχνικο γεγονός οτι “γηρας ” δεν σημαινει κατ αναγκη και πνευματικο- σωματικη “νεκρωση” ( αυτο μπορει να συμβει και σε ηλικίες των σαραντα και πενηντα ετών ) σαφως και δεν συνιστα “ανικανότητα” η εισαγωγή στα 69 χρόνια αλλα αποτελει μονο κοινωνικοτεχνική παραδοχή “κακής διαχειρησης” του πνευματικο-σωματικου “σωματος ” απο την ιδια την φυση !!!

Ειναι νομικο και κοινωνικο δικαιωμα του μη εισετι φθαρεντος ατομου να ζητησει παραταση της ενεργητικοτητας του απο την πολιτεια για να προσφερει ακομη οσα πολλα μπορει .

Με την παραταση της συνταξιοδοτησης μεχρι τα “ανθεκτικά ” ορια των 69 ετων θα εξοικονομηθουν πόροι ωστε οι νεότερο που θα φτασουν και αυτοι 69 χρονών να εχουν χρηματα ……..συνταξης !!

Μια σύνδεση ηλικίας με την υπάρχουσα αύξηση του προσδόκιμου ζωής δημιουργεί υπόβαθρο επαρκών και βιώσιμων συντάξεων για νεότερες γενιές ενώ δίνει φυσικά την δυνατότητα σε “παλαιότερες ” υπάρξεις να θριαμβεύουν ακόμη !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *