Επαγγελματικός προσανατολισμός και η λάθος επιλογή επαγγελμάτων

Επαγγελματικός προσανατολισμός και η λάθος επιλογή επαγγελμάτων

του Στέλιου Θεοδωρίδη

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν αφορά μόνο τους εφήβους που ψάχνουν να βρουν μία επαγγελματική κατεύθυνση στη ζωή τους, αλλά γενικά όλους τους νέους ανθρώπους, που ακόμα κι αν έχουν κάνει μία λάθος επιλογή να βρουν μία νέα διέξοδο σε ένα άλλο τομέα που πιθανόν να είναι πιο ελπιδοφόρος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ορισμένοι τσαρλατάνοι (ευτυχώς είναι λίγοι) που παρουσιάζονται ως σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού οδηγούν αρκετά άτομα προς μία πορεία που αντικειμενικά δεν μπορεί να έχει καμία αξία για τα δεδομένα της Ελλάδος, εκτός και αν το άτομο μεταναστεύσει για εργασία στο εξωτερικό, κάτι που μόνο εύκολο δεν φαντάζει και κρύβει από πίσω πολλές δυσκολίες.

Δυστυχώς στη σημερινή εποχή όλα τα πανεπιστήμια και οι τεχνικές σχολές υπόσχονται να χαρίσουν μία λαμπρή επαγγελματική πορεία στον φοιτητή που θα τους τιμήσει με την παρουσία τους, όμως συνειδητά ή ασυνείδητα κρύβουν την μισή αλήθεια, δηλαδή ότι ο συγκεκριμένος τομέας που θα ακολουθήσουν δεν έχει καμία ζήτηση εκεί έξω στην αγορά, οπότε προφανώς το πτυχίο του θα μείνει κρεμασμένο στον τοίχο για να τους θυμίζει ότι έγινε επιστήμονας ή κάτι σπουδαίο στην κοινωνία, αλλά θα παραμείνει άνεργος γιατί το δίπλωμα του δεν θα είναι χρήσιμο σε καμία εταιρία στην Ελλάδα.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να αναδείξω τη σκοτεινή πλευρά του επαγγελματικού προσανατολισμού και τις λάθος αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι λόγω άγνοιας και πολλών άλλων παραγόντων, και γιατί ορισμένοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των νεαρών ανθρώπων που διψούν για να καταφέρουν κάτι σπουδαίο στη ζωή τους, ούτως ώστε εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, ακόμη και στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε σε αυτή την πολύπαθη χώρα.

Μην ακολουθείτε τις τάσεις της εποχής

Αρκετά νεαρά άτομα όταν βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα ποιο τομέα να επιλέξουν για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία τείνουν να επηρεάζονται από τη μόδα και τις τάσεις της εποχής, αναφορικά με τα επαγγέλματα, λες και είναι ένα μπλουζάκι που θα το φορέσουν και αν δεν τους αρέσει θα το πετάξουν.

Βέβαια εύλογα θα αναρωτηθείτε ότι στην ηλικία των 17 ετών πώς μπορεί οι επιλογές να περικλείονται από ωριμότητα. Μέσα από συζητήσεις με αρκετά άτομα κατέληξα στο συμπέρασμα πως αρκετά άτομα που αναζητούν κάποια κατεύθυνση στον επαγγελματικό προσανατολισμό κοιτάνε τα δρώμενα της παρούσας εποχής, χωρίς όμως να παρατηρούν αν η συγκεκριμένη επαγγελματική πορεία έχει βάθος δεκαετίας και εικοσαετίας.

Εν ολίγοις μην παρασύρεστε από την μόδα, διότι είναι ένα λάθος κριτήριο που πραγματικά δεν οδηγεί πουθενά.

Συζητήστε με ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι στον τομέα τους

Μα πολύ καλή κίνηση για να πάρετε μία ιδέα τον επαγγελματικό προσανατολισμό και να σχηματίσετε μία ολοκληρωμένη εικόνα είναι να συζητήσετε με αρκετά άτομα που έχουν επιτύχει στα επαγγελματικά τους.

Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο για ορισμένους να χτυπήσετε την πόρτα ενός ξένου ανθρώπου για να σας δώσει μία συμβουλή και να σας λύσει τις απορίες. Αφήστε στην άκρη την ντροπή είναι ένας κακός σύμβουλος, αλλωστε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και προφανώς μόνο κερδισμένοι θα βγείτε από αυτή την διαδικασία.

Όσο πιο πολλές γνώμες ζητήσετε από άτομα που θεωρούνται καριερίστες, τόσο θα διευρύνεται το οπτικό σας πεδίο για τα πεπραγμένα των επαγγελμάτων.

Μην το παίζετε ξερόλες και ανοίξτε τα αυτιά σας

Αρκετοί έφηβοι που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανωριμότητα έχουν την προδιάθεση να πιστεύουν ότι τα γνωρίζουν όλα, και είναι αρνητικοί στον να ακούσουν τις απόψεις εκείνων που μπορεί αληθινά να τους βοηθήσουν.

Η κυριότερη αιτία αυτού του προβλήματος είναι η ημιμάθεια. Ο Έλληνας από την φύση του έχει την κακή συνήθεια επειδή έμαθε δυο τρία πράγματα να έχει την εσφαλμένη εντύπωση πως είναι ο παντογνώστης, ετούτη η νοοτροπία περνάει από πατέρα σε παιδί και μετά στα εγγόνια.

Κάντε το τεστ του επαγγελματικού προσανατολισμού

Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) συνεχώς τονίζει την αξία του να μπει κάποιος στη διαδικασία να κάνει αυτό το σημαντικό τεστ. Η παρούσα δοκιμασία θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες σχετικά με τις προοπτικές που υπάρχουν σύμφωνα με τις δικές σας ικανότητες, δεξιότητες και επαγγελματικά ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα αν ήσασταν διάνοια στα μαθηματικά, θα ήταν λάθος να επιλέξετε μία άλλη σχολή που προφανώς δεν θα την αγαπήσετε, και ίσως κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον να το μετανιώσετε πικρά.

Ο οργανισμός Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π δίνει την ευκαιρία στα ενδιαφερόμενα άτομα να κάνουν το τεστ εντελώς δωρεάν, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, απλά το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στην ιστοσελίδα, ούτως ώστε να σας επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτή την δοκιμασία.

Όμως πρέπει να λάβετε υπόψη πως το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις σας, αλλά να είναι ένα συμπληρωματικό στοιχείο που θα συμπληρώνει το παζλ του γρίφου.

Συζητήστε με τους γονείς σας

Να θυμάστε εκείνοι που πραγματικά αγωνιούν και θα έδιναν ακόμα και τη ζωή τους για εσάς είναι οι γονείς σας. Πρέπει να θυμάστε ότι είναι το στήριγμα σας για όλες τις δύσκολες αποφάσεις που σκοπεύετε να πάρετε για το μέλλον σας.

Συζητήστε μαζί τους, και ρωτήστε τους, μέσα από την εμπειρία τους να σας αναλύσουν και να εξηγήσουν ποιος θα ήταν ο καλύτερος δρόμος για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Βέβαια όπως γίνεται αντιληπτό, ορισμένοι γονείς έχουν ελλιπή γνώση επί του θέματος, επομένως ίσως να μην έχουν τα εχέγγυα να σας δώσουν την κατάλληλη συμβουλή. αλλά όπως και να χει είναι ο σύμμαχός σας. Αν έχουν ανοιχτό μυαλό και οικονομική δυνατότητα θα σας κατευθύνουν σε κάποιον εμπειρογνώμονα θα επιμεληθεί του ζητήματος, για να σας δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα που έχετε.

Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού

Είναι οι πλέον κατάλληλοι συμβουλάτορες που θα σας οδηγήσουν σε μία πιο καλά τεκμηριωμένη απόφαση, ωστόσο το αρνητικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν διατίθεται δωρεάν (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων).

Αν έχετε την οικονομική ευχέρεια μην διστάσετε να απευθυνθείτε προς αυτούς, αλλά βεβαιωθείτε πως επρόκειτο για πεπειραμένους επαγγελματίες. Γα να το διαπιστώσετε, ρωτήστε αρκετό κόσμο για τα επιτυχή αποτελέσματα τους, κι αν είναι εφικτό ζητήστε από τους ίδιους να σας δείξουν το χαρτοφυλάκιο με τις μεγάλες επιτυχίες που είχαν στην πολύχρονη εμπειρία τους.

.

πηγή

Απάντηση