Βαθμολογικές εκτιμήσεις στη Φυσική

                                                                                      Βαγγέλης Γεωργαλής, PhD, MSc, MEd

Η βαθμολόγηση της Φυσικής τελείωσε. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στατιστικά στοιχεία βαθμολογικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν την αυξημένη δυσκολία των θεμάτων συνολικά και σε σύγκριση με το περασμένο σχολικό έτος. Αλλά συγχρόνως καταδεικνύεται και η τάση για αύξηση των πολύ υψηλών βαθμών! Η παραδοξότητα αυτή εξηγείται ως εξής:

Τα θέματα της Φυσικής φέτος ήταν συνολικά βατά. Αλλά ήταν βατά για τους πολύ καλά διαβασμένους. Αντίθετα, για τους λιγότερο προετοιμασμένους, χαρακτηρίζονταν υψηλότερης δυσκολίας από τα περσινά. Έτσι υπάρχει σαφής τάση αύξησης των βαθμολογιών μεταξύ 90 και 100 μοριών, αλλά υπάρχει μείωση της συγκέντρωσης βαθμολογιών στην περιοχή 60 έως 90 μόρια.

Τα παραπάνω στοιχεία μεταφράζονται σε διαμόρφωση τάσης αύξησης των βάσεων σε Ιατρικές και υψηλής ζήτησης Πολυτεχνικές σχολές, αλλά μείωση στο υπόλοιπο των σχολών. Φυσικά, τα παραπάνω ισχύουν μόνο για την Φυσική. Η συνολική πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί και από τα βαθμολογικά αποτελέσματα στα Μαθηματικά, στην Χημεία και στην Βιολογία. Ήδη τα Μαθηματικά δείχνουν βελτίωση στις βαθμολογίες, γεγονός που οδηγεί τις Πολυτεχνικές σχολές προς τα πάνω.

Για άλλη μία χρονιά όμως, δυστυχώς, είναι εμφανής η εξάρτηση της επιτυχίας των μαθητών στις θετικές επιστήμες όχι από μαθήματα όπως η Φυσική ή τα Μαθηματικά, αλλά από την Γλώσσα! Περιμένουμε όμως, λίγο ακόμα για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα από τα βαθμολογικά κέντρα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *