Η απαξίωση του Λυκείου ως ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης

Η απαξίωση του Λυκείου ως ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης

 

Μαρία Σκαμπαρδώτη,

Δημοσιογράφος

Με λυπεί βαθιά η απαξίωση του Λυκείου –και το σχολείου γενικότερα- και ο υποβιβασμός του ίδιου ως μία απλή είσοδος για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο.

Το σύγχρονο εξετασιοκεντρικό σύστημα, η βαθμοθηρία, η καλλιέργεια του φόβου και της αποστροφής στα παιδιά για το σχολείο και τη μόρφωση, όλα αυτά συνδράμουν στο λυπηρό αυτό φαινόμενο της υποτίμησής του.

Το σχολείο μέχρι το Λύκειο, είναι ένας χώρος ο οποίος μεταγγίζει βασικές γνώσεις από πολλούς και διάφορους τομείς, παράλληλα με βασικούς κανόνες κοινωνικοποίησης και γειτνίασης με άλλα άτομα. Το Λύκειο δεν είναι απλώς ένας δρόμος προς τις Πανελλήνιες, δεν είναι απλώς εξετάσεις και αποστήθιση, αλλά μία μικρή κοινωνία η οποία μας προετοιμάζει για την κοινωνία στην οποία θα βρεθούμε μετά την ενηλικίωσή μας.

Η Ελληνική νοοτροπία που κλείνει την αντίληψή της για το σύγχρονο σχολείο αποκλειστικά και μόνο στην ‘’προετοιμασία για το Πανεπιστήμιο’’ ή μόνο ως έναν τρόπο για να πάρουν απολυτήριο. Το σχολείο είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας, ένας τρόπος να μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου.

Πόσο σημαντικό είναι να αλλάξει αυτός ο αποστειρωμένος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εκπαίδευση! Και πόσο σημαντικό να αναθεωρηθούν οι απόψεις που θεωρούν πως το σχολείο πρέπει να είναι βαθμοθηρικό και να στοχεύει μόνο στην εισαγωγή σε μία σχολή; όχι, το σχολείο σε προετοιμάζει για την ίδια τη ζωή και οφείλει πρωτίστως να καλλιεργεί τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου.

 

1 σχόλιο

  1. Παράθεση: Η απαξίωση του Λυκείου ως ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *