NASA: Ετοιμάζεται να αποκολληθεί παγόβουνο 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν

«Καμπανάκι» κρούει η NASA

«Καμπανάκι» κρούει η NASA, καθώς ένα πελώριο παγόβουνο διπλάσιο από το μέγεθος της Νέας Υόρκης, ή περίπου 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν ετοιμάζεται να αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Brunt στην Ανταρκτική.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

NASA Earth

@NASAEarth

Cracks growing across Brunt Ice Shelf are poised to release an iceberg about twice the size of New York City. https://go.nasa.gov/2Sbh0m5 

181 people are talking about this

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες οι οποίες αποκαλύπτουν τις μεγάλες ρωγμές στην επιφάνεια του παγωμένου τοπίου. Οι ρωγμές αυτές επεκτείνονται από τον Οκτώβριο του 2016 και μόλις αγγίξουν την άκρη της παγοκρηπίδας θα αποκολληθεί ένα παγόβουνο εμβαδού περίπου 1.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι ρωγμές δεν είναι νέες και είναι στο μικροσκόπιο της παρατήρησης εδώ και καιρό, αλλά το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός εξέλιξής τους και το πώς κινούνται ανοίγοντας σχισμές στον πάγο είναι δεδομένα που έχουν προκαλέσει ανησυχία.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε αυτό θα συμβεί, αλλά θα συμβεί σίγουρα», είπε ο Στεφ Λερμίτ, εκ των ειδικών που παρατηρούν την εξέλιξη του φαινομένου. Όπως εκτιμά, το ρήγμα θα πρέπει να μεγαλώσει άλλα 4 χλμ, προτού συμβεί η αποκόλληση, κάτι που μπορεί να πάρει «μέρες ή και έναν χρόνο».

Stef Lhermitte@StefLhermitte

Historical Brunt ice shelf fronts since 20th century in one snapshot. Conclusion: today Brunt is exceptionally large. When it calves along Chasm 1, it will be exceptionally small.

40 people are talking about this

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για τους ανθρώπους που εργάζονται στην πάχους 120 μέτρων παγοκρηπίδα Brunt στη θάλασσα Γουέντελ, έδρα του βρετανικού ερευνητικού σταθμού Halley που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια δύο φορές τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Η παγοκρηπίδα αυτή θεωρείτο σταθερή, αλλά η ρωγμή μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό 2,5 μιλίων.

«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσει η παγοκρηπίδα μετά τη ρωγμή, καθώς είναι αβέβαιο το μέλλον για τις επιστημονικές υποδομές και την ανθρώπινη παρουσία εκεί, που ανάγεται από το 1955», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA.

 

πηγή

Απάντηση