Απαγορεύτηκαν Microsoft Office 365 & Google Drive για τα σχολεία του κρατιδίου Έσεν της Γερμανίας

Τέλος το Microsoft Office 365 και οι cloud υπηρεσίες των Google και Apple για τα σχολεία του γερμανικού κρατιδίου Έσεν, εξαιτίας του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και των «αναταράξεων» που έχει φέρει στον τρόπο λειτουργίας διάφορων υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων εταιρειών τεχνολογίας, σε περίπτωση που σε αυτές εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Η απόφαση αυτή στοχεύει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών. Η απόφαση λήφθηκε επειδή η Microsoft έκλεισε το Data Center (σ.σ. χώρος στον οποίο φιλοξενούνται υπολογιστές, διακομιστές και συστήματα δικτύωσης τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αποθηκεύσει ένας οργανισμός τα δεδομένα του πληροφοριακού του συστήματος) της στη Γερμανία, με αποτέλεσμα τα δεδομένα των χρηστών να αποθηκεύονται σε Data Centers των ΗΠΑ.

Επομένως, βρίσκονται στη διάθεση των αμερικανικών Αρχών.

Το σύστημα τηλεμετρίας των Windows 10, συλλέγει πληθώρα δεδομένων, ανάλογα πάντα με τις ρυθμίσεις που έχει κάνει ο εκάστοτε χρήστης, από τα emails μέχρι και τις φράσεις που βάζει για μετάφραση. Η Microsoft επιχείρησε να διορθώσει το πρόβλημα, λανσάροντας το Windows Diagnostic Data Viewer που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν ποια δεδομένα τους μοιράζονται με την εταιρεία.

Παρόλα αυτά, ο επίτροπος του Έσεν υποστηρίζει ότι τα δεδομένα των σχολείων παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία από τη στιγμή που έχουν να κάνουν με μαθητές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του The Verge.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τις cloud υπηρεσίες των Google και Apple (Drive και iWork αντίστοιχα), επομένως, τα σχολεία έχουν ως μοναδική επιλογή να χρησιμοποιήσουν λογισμικό που αποθηκεύει τα δεδομένα σε τοπικούς servers και όχι σε cloud.

Απάντηση