Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Απόσπασμα από την συνέντευξη του Μουσικού Γιώργου Περρή στο polismagazino.gr

Γιώργος Περρής: «Η μουσική κυλάει από ψυχή σε ψυχή σαν ποτάμι ειρήνης και μας συνδέει όλους»

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Νομίζω πολύ απλά με το να του δώσει ακούσματα, όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά.

Δεν χρειάζεται πίεση, το παιδί από μόνο του θα πάει εκεί που έχει κλίση και θα ζητήσει να ασχοληθεί περισσότερο με τη μουσική. Εμείς οι μεγάλοι καμιά φορά πιέζουμε τα πράγματα από απωθημένο και συνήθως αυτό φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε πως το ταλέντο δεν είναι κάτι παραπάνω από το όνειρο, έρχεται κρυφά και σου ψιθυρίζει όταν είσαι μικρός και σου αλλάζει την ζωή. Είναι στο χέρι σου αν θα το ακούσεις και θα το ακολουθήσεις.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Δυστυχώς φοβάμαι πως όχι αρκετά. Ξέρω όμως σίγουρα πως υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις σε διάφορα σχολεία στη χώρα, όπου τρομεροί δάσκαλοι και καθηγητές φροντίζουν από μόνοι τους να δώσουν ερεθίσματα στα παιδιά, πέρα από την διδακτέα ύλη.

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που πήγα σε ένα δημόσιο σχολείο όπου οι καθηγητές μου μού άνοιξαν τους ορίζοντες και μου έμαθαν τους μεγάλους μας συνθέτες, τους ποιητές και την παραδοσιακή μας μουσική.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Κατ’αρχάς δεν θεωρώ πως μουσική παιδεία είναι αναγκαστικά το να μάθει κάποιος νότες ή κάποιο μουσικό όργανο.

Πιστεύω πως στα σχολεία θα έπρεπε στο μάθημα της μουσικής τα παιδιά απλά να ακούνε. Να ακούνε όλα τα φάσματα της μουσικής, από κλασική μέχρι έθνικ, τζαζ, παραδοσιακή και ροκ.

Απλά να ακούνε και να δέχονται τη συγκίνηση και τη σοφία. Πιστεύω πως αν ανοίξουμε αυτή την μαγική πόρτα στα παιδιά, τότε τους συστήνουμε σε έναν κόσμο τόσο φωτεινό, που μετά από μόνα τους θα θελήσουν να την ανακαλύψουν και να την μάθουν περαιτέρω.

Αν με το ζόρι τους επιβάλλουμε μια βαρετή πειθαρχία, τότε μάλλον δεν υπάρχει πραγματικό αποτέλεσμα. Με την έννοια αυτή, η μουσική παιδεία είναι για μένα απόλυτη ζωτική ανάγκη, είναι η βάση της πραγματικής ευγένειας, γιατί συνδέει τον καθένα μας με το ουσιαστικό του συναίσθημα.

Η ευαισθησία δεν μετριέται, ούτε ελέγχεται. Χρειάζεται απλά να είμαστε σε επαφή μαζί της και να την φέρνουμε στην καθημερινότητά μας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του του Μουσικού Γιώργου Περρή : εδώ

Αξίζει να σημειωθεί τμήματα Μουσικών Σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση προσφέρονται από τα παρακάτω εκπαιδευτικά ιδρύματα:

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *