Ο γρίφος της εβδομάδας – Ο εξερευνητής

Κάποιος εξερευνητής θέλει να περάσει μία έρημο που η διαδρομή της κρατεί ακριβώς 6 ημέρες.

Όμως τόσο αυτός, όσο και οι βοηθοί του δεν μπορούν να μεταφέρουν τροφές περισσότερες των 4 ημερών.

Αν υποθέσουμε ότι κάθε ένας τρώει καθημερινά την τροφή που του αναλογεί, βρείτε τον ποιο απλό (και οικονομικό, εφόσον ο κάθε βοηθός κοστίζει) τρόπο εκτέλεσης της διαδρομής.

2 σχόλια

 1. Β . Γ .

  Παραδοχές
  Οι βοηθοί μπορούν ή να περάσουν την έρημο ή να γυρίσουν πίσω και να ανταλλάξουν όλοι τους μεταξύ τους τρόφιμα-πακέτα .
  Ξεκινούν 1η μέρα ο εξερευνητής (Ε) και δυο βοηθοί (Β1) , (Β2) με τρόφιμα για 4 μέρες
  2η μέρα . Όλοι έχουν τρόφιμα για 3 μέρες . Ο Β2 δίνει απο ένα πακέτο στους Ε και Β1 . Έτσι τωρα έχουν . Ο Ε 4 πακέτα , ο Β1 4 πακέτα και ο Β2 1 πακέτο που το χρησιμοποιεί για να γυρίσει πίσω διαδρομή μιας μέρας
  3η μέρα . Οι Ε και Β1 έχουν τρόφιμα για 3 μέρες . Ο Β1 δίνει 1 πακέτο στον Ε . Τωρα έχουν Ε 4 πακέτα και ο Β1 2 πακέτα που τα χρησιμοποιεί για να γυρίσει πίσω , διαδρομή 2 ημερών .
  Τωρα ο Ε έχει να ταξιδέψει τις 3η , 4η , 5η και 6η , συνολικά 4 μέρες με τρόφιμα 4 ημερών . Έτσι ο εξερευνητής Ε θα κάνει τη διαδρομή , χωρίς να φορτωθεί περισσότερα των 4 ημερών τρόφιμα-πακέτα .

 2. Κιτσακης Παναγιωτης

  Ξεκινάει αυτός και δύο βοηθοί. Κάθε ένας έχει φαγητό για 4 ημέρες. Μετά από μια ημέρα ταξίδι ο πρώτος βοηθός γυρίζει πίσω και δίνει φαγητό μιας ημέρας στον καθένα από τους άλλους δύο και του μένει φαγητό μιας ημέρας να γυρίσει πισω. Έτσι ο εξερευνητης και ο δεύτερος βοηθός έχουν φαγητό πάλι για 4 ημέρες. Στο τέλος της δεύτερης μέρας ο άλλος βοηθός δίνει στον εξερευνητή φαγητό μιας ημέρας και κρατάει φαγητό για δύο ημέρες να γυρίσει πίσω. Ετσι ο εξερευνητης έχει φαγητό για τις υπόλοιπες 4 ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *