Με μάσκα και δύο self-test την εβδομάδα η είσοδος των μαθητών στα σχολεία από 10 Μαΐου

Με   μάσκα και δύο  self-test την εβδομάδα , τα οποία θα πραγματοποιούνται την Κυριακή και Τετάρτη θα επιτρέπεται  η είσοδος των  μαθητών  Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία , τα οποία θα επαναλειτουργήσουν , διά ζώσης, από τις 10 Μαΐου.

Όπως ήδη είναι γνωστό οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν και φέτος.

Ο βαθμός της ετήσιας επίδοσης κάθε μαθητή θα προκύψει από το μέσο όρο των βαθμών α’ και β’ τετραμήνου.

Για τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολείων η διάθεση των self-tests θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα.

Τα μαθήματα παρατείνονται για δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα:

  •     Για τα Δημοτικά μέχρι 25 Ιουνίου, και
  •     Για τα Γυμνάσια και Λύκεια  μέχρι 11 Ιουνίου

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν

  •     Στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ , και
  •     Στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ

1. Με δεδομένο ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 14 Ιουνίου  πότε θα ολοκληρωθούν και πότε περιμένουμε τα αποτελέσματα;

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μεταξύ 25 και 8 Ιουνίου  για τα Γενικά Λύκεια και 30 Ιουνίου  για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν τα ειδικά μαθήματα.

2. Πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κατά το νέο σχολικό έτος;

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί. Ωστόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπάρχουν  σκέψεις τα μαθήματα να ξεκινήσουν μερικές ημέρες νωρίτερα , αντί στις 11 Σεπτεμβρίου.

3. Τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών πότε θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης;

Δεν υπάρχει , προς το παρόν, εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Φροντιστηρίων.

4. Αν νοσήσει υποψήφιος Πανελλαδικών Εξετάσεων;

Θα ισχύσει ό,τι ακριβώς ισχύει και αν νοσήσει εν γένει: ο υποψήφιος θα συμμετάσχει στις ήδη προβλεπόμενες επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις το Σεπτέμβριο.

5. Σε περίπτωση που νοσήσει κάποιο μέλος της οικογένειας του υποψηφίου που συμμετέχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ο μαθητής θα μπει σε υποχρεωτική «καραντίνα» και θα παραπεμφθεί στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου; Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που μοιράζονται την ίδια τάξη;

Θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και το κάθε περιστατικό θα κρίνεται αναλόγως.

6. Τι ακριβώς θα ισχύσει με τις απουσίες;

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α  (Διαβάστε εδώ)

7. Υπάρχουν   παιδιά που  πηγαίνουν στο σχολείο με λεωφορείο – θα υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα μέσα σε αυτά; Πριν τη λήψη μέτρων λόγω Κορωνοϊού,  τα παιδιά ήταν στριμωγμένα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για τα ΜΜΜ για όλους τους συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών, όπως πυκνότερα δρομολόγια, τήρηση αποστάσεων κλπ.

8. Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από Σεπτέμβριο;

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τις συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν το Σεπτέμβριο .

9. Βίντεο: Βήμα- βήμα για το self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

10. Για ποιους είναι υποχρεωτικό το self-test στα σχολεία;

To self-test είναι υποχρεωτικό στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.), στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις Λυκειακές Τάξεις των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις για:

–    τους μαθητές/τριες
–    τους εκπαιδευτικούς
–    τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)
–    τα μέλη του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού.

Στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων που είναι επίσης ανοιχτές, το self-test είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Για τους μαθητές/τριες  με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το self-test συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατό με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/τριας.

11. Τι γίνεται αν κάποιος δεν έχει ΑΜΚΑ (π.χ. αλλοδαποί πολίτες) ή συναντά δυσκολία στο να εντοπίσει τον ΑΜΚΑ του στο σύστημα;

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) ή συναντά δυσκολία στον εντοπισμό των συγκεκριμένων αριθμών, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf

12. Μπορούν να κάνουν οι μαθητές μόνοι τους τη δειγματοληψία;

Ενήλικοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν μόνοι τους. Ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών επίσης μόνοι τους αλλά υπό την επίβλεψη γονέων/κηδεμόνων, και σε ανήλικους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από τους γονείς/κηδεμόνες.

13. Το self-testing είναι διαδικασία εύκολη ;

Η διαδικασία είναι εύκολη και απλή.

Τα βήματα είναι τα εξής:

1.    Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

2.    Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

3.    Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

14.    Αν το self-test είναι αρνητικό:

  •   Σχολική κάρτα:Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  •     Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  •     Σε περίπτωση     που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

15.    Αν το self-test είναι θετικό:

  •     Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
  •     Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  •     Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

16. Πώς θα γίνεται η απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test;

Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.

Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

17. Αν το αποτέλεσμα είναι “μη έγκυρο” ποια είναι η διαδικασία;

 

Στη σπάνια περίπτωση «μη έγκυρου» αποτελέσματος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.
18. Δικαιολόγηση απουσιών: Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό τεστ πώς δικαιολογούνται;

 

Οι απουσίες αυτές δεν θα προσμετρώνται με την επίδειξη του αποτελέσματος του επαναληπτικού τέστ. Τα επαναληπτικά τεστ πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

19. Για ποιες ηλικίες μαθητών προβλέπεται παραλαβή self-tests από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ των μαθητών;

Για όλες τις ηλικίες μαθητών (ανηλίκους και ενηλίκους) που φοιτούν σε ημερήσια ή εσπερινά Γενικά ή Επαγγελματικά Λύκεια, καθώς και τους μαθητές Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Ειδικά για τους μαθητές εσπερινών λυκείων, προβλέφθηκε το πρώτο τεστ να διανεμηθεί κατευθείαν στα σχολεία. Τα τεστ παραδίδονται στους Διευθυντές των εν λόγω σχολικών μονάδων εντός του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι εν συνεχεία θα ειδοποιήσουν τους μαθητές για διενέργεια του τεστ πριν από το πρώτο μάθημα το απόγευμα της Δευτέρας. Από το δεύτερο τεστ, το τεστ θα παραλαμβάνεται ατομικά από τα φαρμακεία.

20. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ;

Ναι.

21. Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς  που υπηρετούν σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες:

Για τους Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες τα αποτελέσματα δηλώνονται από τη σχολική μονάδα που υπηρετούν τις περισσότερες ώρες κατά τις ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη αντίστοιχα.

Πηγή: esos.gr

Απάντηση