Πανελλήνιες εξετάσεις: Επιστρέφουν τα Λατινικά το 2021-2022

Πανελλήνιες 2022: Το μάθημα των Λατινικών επιστρέφει ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στο επόμενο σχολικό έτος 2021-2022

Οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων εξετάσεων του 2022 στην ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξετάζονται στο μάθημα των Λατινικών αντί για το μάθημα της Κοινωνιολογίας.

Το μάθημα των Λατινικών επιστρέφει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022, σύμφωνα με το άρθρο 61 του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

Όπως προκύπτει, το σχολικό έτος 2021-2022, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εξετάζονται στα παρακάτω μαθήματα:

  • Νεοελληνική Γλώσσα
  • Λογοτεχνία των Αρχαίων Ελληνικών
  • Ιστορία
  • Λατινικά

Τι λέει το νομοσχέδιο

Αναλυτικά, η σχετική  διάταξη:

Μέχρι και το σχολικό έτος 2020-2021, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Αρχαίων Ελληνικών, της Ιστορίας και της Κοινωνιολογίας. Από το σχολικό έτος 2021-2022 εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της υποπερ. βα ́ της περ. β ́ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013, όπως η περ. β ́ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται με την παρ. 5 του άρθρου 7 του παρόντος.

Οι ημερομηνίες των πανελλαδικών εξετάσεων του 2021

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τις οριστικές ημερομηνίες για τις πανελλήνιες και την παράταση του σχολικού έτους.

Οι πανελλαδικές ξεκινούν:

– Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές για τα Γενικά Λύκεια

– Στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια

Η παράταση του σχολικού έτους έχει ως εξής:

– Μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά

– Μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια

Τα μέτρα προστασίας στις Πανελλήνιες

Η Ν. Κεραμέως, μιλώντας στο iefimerida.gr, είπε ότι τα αναλυτικά μέτρα προστασίας που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα ανακοινωθούν σε ημερομηνία πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξής των εξετάσεων.

Τι γίνεται εάν ένας μαθητής νοσήσει

Η υπουργός διευκρίνισε βεβαίως ότι αν κάποιος μαθητής νοσήσει, μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ενώ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, επισήμανε ότι το θέμα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μαθητές που νοσούν βαριά και απαιτήθηκε η νοσηλεία τους, ειδικά της Γ’ Λυκείου.

Αμετακίνητη η υπουργός Παιδείας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μην διεξαχθούν ούτε φέτος οι ενδοσχολικές/προαγωγικές εξετάσεις, ακυρώνοντας ουσιαστικά στην πράξη την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, η Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται αμετακίνητη αναφορικά με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις από τον εκπαιδευτικό κόσμο.

«Το υπουργείο Παιδείας προσδοκά να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο φοιτητές που πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, που θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο, και που συνεπώς θα έχουν προοπτικές για το μέλλον τους. Προσδοκά να θωρακίσει το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών και να ενισχύσει τη δυνατότητα του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία επιλέγοντας το συντελεστή της βάσης εισαγωγής που επιθυμεί», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο iefimerida.

Μοριοδοτούνται οι μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών

Kαθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών εισάγονται οι μαθητές και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ των περιοχών που που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών,  σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Συγκεκριμένα, η Ζέττα Μακρή απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο για τη μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών από τις επαρχίες του νομού Λάρισας που επλήγησαν από τους σεισμούς της 3ης και 5ης Μαρτίου:

«Οι μαθητές/τριες της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των Γενικών Ενιαίων Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων των περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και για μαθητές/τριες και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ οι οποίοι κατοικούν μονίμως στις περιοχές του προηγούμενου εδαφίου, ακόμα κι αν υποβάλλουν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας

Με κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται η διαδικασία επιλογής υποψηφίων σε περίπτωση ισοβαθμίας στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Σύμφωνα, με το άρθρο 7 της απόφασης, σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου σε Σχολή ή Τμήμα, εισάγεται ο/η υποψήφιος/α που έχει μεγαλύτερο βαθμό στο Α΄ μάθημα που αντιστοιχεί στο επιστημονικό πεδίο στο οποία διαγωνίζεται.

Για παράδειγμα το Α΄ μάθημα στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο είναι τα Αρχαία Ελληνικά, στο δεύτερο και τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο είναι τα Μαθηματικά, ενώ στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο είναι η Βιολογία.

Αν πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγεται ο/η υποψήφιος/α με μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα Β΄ του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου. Το Β’ Μάθημα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο είναι η Ιστορία, στο 2ο Επιστημονικό είναι η Φυσική, στο τρίτο 3ο Επιστημονικό Πεδίο είναι η Χημεία και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο είναι η Οικονομία.

Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και στην περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο σε σχολή των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπ/ κών Ιδρυμάτων, των Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων, καθώς και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Μετά την εξάντληση των παραπάνω κριτηρίων στις Σχολές αυτές, εισάγεται ο/η υποψήφιος/α που δήλωσε τη σχολή αυτή με προγενέστερη σειρά προτίμησης.

Πηγή: alfavita.gr

Απάντηση