Τα Τμήματα με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες ΕΒΕ

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και όχι η Ιατρική όπως μπορεί κανείς να φανταζόταν, βρίσκεται στην κορυφή των σχολών με τις υψηλότερες ΕΒΕ.

Όπως προκύπτει από τους οριστικούς πίνακες που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας οι σχολές του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου κατέχουν την πρωτιά στις υψηλές ΕΒΕ. Ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι όσο υψηλότερη η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε ένα τμήμα αναλόγως υψηλή θα είναι και η βάση εισαγωγής του.

Η υψηλότερη ΕΒΕ 15.76 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών του δεύτερου Επιστημονικού Πεδίου προκύπτει, σύμφωνα με τον ΟΕΦΕ, λόγω των ειδικών μαθημάτων που απαιτούντο για την εισαγωγή των υποψηφίων σε αυτήν (Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο), ενώ αμέσως μετά έρχονται με ΕΒΕ 14.54 τα ακόλουθα 24 Τμήματα: Ιατρικής (Θεσαλονίκη), Κτηνιατρικής (Θεσαλονίκη), Φαρμακευτικής (Θεσαλονίκη), Βιοϊατρικών Επιστημών (Θεσαλονίκη), Επιστημών Διατροφής και Διατροφολογίας (Θεσαλονίκη), Ιατρικής (Αλεξανδρούπολη), Ιατρικής (Αθήνα), Νοσηλευτικής (Αθήνα), Οδοντιατρικής (Αθήνα), Φαρμακευτικής (Αθήνα), Εργοθεραπείας (Αιγάλεω), Φυσικοθεραπείας (Αιγάλεω), Ιατρικής (Λάρισα), Κτηνιατρικής (Καρδίτσα), Φυσικοθεραπείας (Λαμία), Ιατρικής (Ηράκλειο), Ιατρικής (Πάτρα), Φαρμακευτικής (Πάτρα), Ιατρικό (ΣΣΑΣ), Κτηνιατρικό (ΣΣΑΣ), Οδοντιατρικό (ΣΣΑΣ), Φαρμακευτικό (ΣΣΑΣ), Επιστήμης Διατολογίας και Διατροφής (Αθήνα).

Ανάμεσα στις εκπλήξεις αποτελούν, στο ίδιο Επιστημονικό Πεδίο, οι Σχολές Εργοθεραπείας στην Αθήνα και Φυσικοθεραπείας σε Αθήνα και Λαμία που τοποθετούνται στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά την ΕΒΕ τους (15.54) με τις περιζήτητες Ιατρικές αλλά και τμήματα όπως το Ιατρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό Θεσσαλονίκης, η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής και οι Φαρμακευτικές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

Στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο, η ΕΒΕ της περιζήτητης Νομικής βρίσκεται λίγο χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 13.41.

Στον αντίποδα, χαμηλότερη ΕΒΕ έχουν τα τμήματα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο με 8.2 και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ηρακλείου με 8.27 τα οποία ανήκουν στο τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο.

Σε χαμηλό επίπεδα 8.48 βρίσκεται και η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης και Ρόδου, στις οποίες έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι του πρώτου και του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων σε συνδυασμό με τις ΕΒΕ των πανεπιστημιακών τμημάτων, στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο σχεδόν 1 στους 3 υποψήφιους δεν έχει συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια για νΑ συμπληρώσει μηχανογραφικό δελτίο.

Στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται σε 28.63%. και στο τρίτο σε 29% του συνόλου του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.

Στο τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο όπου σημειώθηκαν οι χαμηλότερες βαθμολογίες το 37.1% των υποψηφίων δεν θα έχει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Πηγή: foititkanea.gr

Απάντηση