Κεραμέως: Αδικαιολόγητες οι απουσίες ακόμα και σε περίπτωση κρούσματος

Όπως τόνισε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τα σχολεία «δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη».

Για τα πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για την λειτουργία των πανεπιστημίων μίλησε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε ανοιχτά πως η απάντηση στο οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων είναι αρνητική.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Στην ομαλή λειτουργία του σχολείου θα συμβάλουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπουν τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ 2 φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια 2 self test.

Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του  πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος

Όσον αφορά στο κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, η Υπουργός τόνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος:

«Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν ραπιντ τεστ δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον σελφ. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη».

Παράλληλα η Υπουργός υπογράμμισε ότι «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος».

Πανεπιστήμια μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση.

Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι  και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα. Δεν προβλέπεται εκπαίδευση εξ αποστάσεως, τόνισε η Υπουργός.

Γιάννης Οικονόμου: Σημαντική και απαραίτητη η δια ζώσης εκπαίδευση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τα της νέας σχολικής χρονιάς σημειώνοντας πως η «εμπειρία της πανδημίας έδειξε σε όλους πόσο αναγκαία -μορφωτικά, κοινωνικά- είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες.

Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ήδη και όσα έχουμε εξαγγείλει αποβλέπουν πρωτίστως στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα συνδυάζει την υγειονομική ασφάλεια και την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα».

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό.

«Η Κυβέρνηση ετοίμασε με σύνεση και σοβαρότητα όλο το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επαναλαμβάνω όμως ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών.

Με άμεσα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και με μέτρα καθημερινής προστασίας μπορούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας το μέγιστο δώρο: Τη μόρφωση, τους φίλους τους, τη ζωή τους στην πληρότητά της. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε το σωστό», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια ανοιχτή και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα χρειαστεί υπομονή, συνεργασία και προθυμία. Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή» τόνισε.

πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/

Απάντηση