Η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας «ύμνησαν» την Ελληνική Διασπορά.

Η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας «ύμνησαν» την Ελληνική Διασπορά.

Η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών διοργάνωσαν με επιτυχία την Ημερίδα με τίτλο «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα», η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική Διασπορά.

Στο πλαίσιό της και με τη συνδρομή έγκριτων ακαδημαϊκών και επιστημόνων εγνωσμένου κύρους επιχειρήθηκε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση του σύνθετου αυτού κεφαλαίου της εθνικής μας ιστορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη Διασπορά.

Μέσω των επιστημονικών εισηγήσεων φωτίστηκε η πολύπλευρη και, συχνά άγνωστη, συνεισφορά πληθώρας ομογενών στους τομείς των Επιστημών (Ηθικών & Πολιτικών, καθώς και Θετικών), καθώς και των Τεχνών και των Γραμμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις των επιφανών ομιλητών για θεσμικές αλλαγές που θα διευκόλυναν την επικοινωνία και τον επαναπατρισμό Ελλήνων μεταναστών, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στο τελευταίο κύμα μετανάστευσης.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής της Ημερίδας, Ακαδημαϊκός, κ.Σταμάτης Κριμιζής, “η Ημερίδα αποτέλεσε μια εποικοδομητική προσφορά στη χώρα, και θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την ανάπτυξη της Ελλάδος σε πολλαπλές κατευθύνσεις“.

Στο τέλος του προγράμματος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, αφού συνόψισε σε ομιλία του τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, προλόγισε την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση, σε οπτικοποιημένη μορφή και χορωδιακή απόδοση, του τραγουδιού “Ελληνισμός“, ως μια ελάχιστη προσφορά προς τους Έλληνες απόδημους, σε μουσική της διεθνώς αναγνωρισμένης συνθέτριας, Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους της εξαιρετικά δημοφιλούς στιχουργού, Λίνας Νικολακοπούλου.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών και είχε υβριδικό χαρακτήρα, με φυσική παρουσία ομιλητών και συγκεκριμένου αριθμού συμμετεχόντων (με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων), ενώ υπήρξε ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση και δυνατότητα παρακολούθησης μέσω του συνδέσμου: http://www.academyofathens.gr/el/conferences/diaspora2021.

Στον ίδιο σύνδεσμο διατίθενται μαγνητοσκοπημένες οι εργασίες της ημερίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τη διαδικτυακή μετάδοση, η διοργάνωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού σε όλον τον κόσμο.

Απάντηση