Το ΙΕΠ ανέστειλε τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης εξαιτίας λόγω παραβίασης του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας

Πρόεδρος ΙΕΠ: “Δεν θα δώσουμε καμία πιστοποίηση εάν δεν τηρηθούν οι προδιαγραφές”

Σε  προσωρινή αναστολή λειτουργίας της εν λόγω πλατφόρμας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης iepX της Πράξης «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού», εξαιτίας παραβίασης του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας στο πλαίσιο παρακολούθησης των μαζικών ανοιχτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOCs) και αφετέρου της επιστημονικότητας και εγκυρότητας της επιμορφωτικής διαδικασίας για την ισότιμη συμμετοχή όλων των επιμορφούμενων, προχώρησε η διοίκηση του Ινστιτούτου Εκπαιδσευτικής Πολιτικής

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας στο esos σχετικά με αυτή την απόφαση δήλωσε” Δεν θα δώσουμε καμία πιστοποίηση εάν δεν τηρηθούν οι προδιαγραφές”

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos ,h παραβίαση των Όρων Χρήσης και κυρίως του Κώδικα Δεοντολογίας της πλατφόρμας  (https://iepx.iep.edu.gr/tos_and_honor) προκάλεσε  την ακόλουθη έντονη αντίδραση του πρώην Επιστημονικού υπεύθυνου του Προσβάσιμου (http://www.prosvasimo.gr/el/ ) και της ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, B.  Κουρμπέτη .

Το εν λόγω πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν είναι υποχρεωτικό αλλά παρέχει βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης. Για να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση απαιτείται τουλάχιστον 60% ορθών απαντήσεων (κλειστού τύπου) για το κάθε ένα από τα 13 μαθήματα.

Τι δήλωσε στο  esos ο Β. Κουρμπέτης

Στην σχετική ερώτησή του esos ο Β. Κουρμπέτης μας δήλωσε:

  • Η παρέμβασή μου δεν εκφράζει το ΙΕΠ, ούτε το ΥΠΑΙΘ αλλά είναι άκρως προσωπική παρέμβαση με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα ως Συμβούλου και Καθηγητή Ειδικής Εκπαίδευσης.
  • Η παρέμβασή έγινε για να υπερασπιστώ την μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην σύγχρονη επιμόρφωση και έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πλατφόρμα iepX που ξεπερνούν τις 10.000!
  • Επίσης, είχα υποχρέωση να υπερασπιστώ την εγκυρότητα και αξιοπιστία των διαδικασιών επιμόρφωσης και του επιμορφωτικού υλικού ώστε οι εκπαιδευτικοί της πρώτης γραμμής να έχουν στη διάθεσή τους όλο το υλικό που έχουν τόσο πολύ ανάγκη να κάνουν την δουλειά τους με τον βέλτιστο τρόπο.

Ακύρωσης βεβαιώσεων;

Στην ερώτησή μας για το εάν θα υπάρχει κάποια διαδικασία ακύρωσης βεβαιώσεων  ή διαγραφής μελών το ομάδων που  παραβιάζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας και διακινούν απαντήσεις, ο Β. Κουρμπέτης δήλωσε πως  αρμόδιοι να απαντήσουν είναι το ΔΣ και η Νομική Υπηρεσία του ΙΕΠ, ενώ τόνισε:“Αυτό που θέλω να δηλώσω είναι ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ηθική δέσμευση κυρίως από τους χρήστες προς τον εαυτό τους. Καταπάτηση του λόγου τιμής είναι προσβολή της τιμής του χρήστη”.

 

πηγή: https://www.esos.gr/

Απάντηση