James Webb: Ανακαλύφθηκε γαλαξίας που μοιάζει με τον δικό μας σε «πρώιμο στάδιο» – Βρίσκεται 9 δισ. έτη φωτός μακριά

Ένας λαμπερός γαλαξίας που ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φαίνεται να είναι ένα «πολύ πρώιμο» είδωλο του δικού μας Γαλαξία.

Ως εκ τούτου θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς διαμορφώθηκε ο Γαλαξίας μας στα πρώτα του στάδια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο γαλαξίας που βρίσκεται σε απόσταση 9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, ονομάστηκε «Sparkler» από τους νάνους γαλαξίες και τα δεκάδες σφαιρωτά σμήνη που λάμπουν γύρω του. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ο εν λόγω γαλαξίας καταβροχθίζει αχόρταγα αυτά τα κοντινά αντικείμενα και έτσι μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Η πρώτη εικόνα του γαλαξία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022 και τον παρουσίαζε ως μια στρεβλή πορτοκαλί γραμμή που περιβάλλεται από κηλίδες φωτός. Τώρα, μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society αποκάλυψε ότι ο γαλαξίας μεγαλώνει απορροφώντας τα γειτονικά αντικείμενά του όπως έκανε και ο δικός μας Γαλαξίας κατά την πρώτη περίοδο της ύπαρξής του.

«Φαίνεται ότι παρακολουθούμε, από πρώτο χέρι, τη συναρμολόγηση αυτού του γαλαξία καθώς αυξάνει τη μάζα του», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Ντανκαν Φορμπς, καθηγητής αστροφυσικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne της Αυστραλίας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από αυτή τη μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε τόσο τον σχηματισμό των σφαιρωτών σμηνών, όσο και έναν “βρεφικό” γαλαξία, σε μια εποχή που το σύμπαν είχε μόλις το ένα τρίτο της σημερινής του ηλικίας» πρόσθεσε.

https://www.lifo.gr/

Απάντηση