Σημαντική αύξηση της παχυσαρκίας των εφήβων

Μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες 17 Μαΐου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία στην Πορτογαλία, καταδεικνύει ότι ο αριθμός των παχύσαρκων εφήβων συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ.

Όπως ανέφερε η Δρ Zsuzsanna Jakab, Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, «παρά τις συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, εκτιμάται ότι ένας στους τρεις έφηβους στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι η επιδημία βρίσκεται σε άνοδο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ιστορικά τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν χαμηλότερα».

Σύμφωνα με την κ. Jakab, απαιτούνται φιλόδοξες πολιτικές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μιας βιώσιμης ανάπτυξης για την παύση της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας. Οι κυβερνήσεις, όπως είπε, πρέπει να προβούν σε στοχευμένες ενέργειες και να σπάσουν αυτόν τον επιβλαβή κύκλο από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία και αργότερα κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Η Έκθεση επισημαίνει τις συνεχιζόμενες ανισότητες στην παχυσαρκία μεταξύ των νέων. Σε γενικές γραμμές, οι έφηβοι μικρότερης ηλικίας, τα αγόρια και όσοι ζουν σε οικογένειες χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής θέσης είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι απ’ ό,τι οι νέοι που μεγαλώνουν σε οικογένειες υψηλότερης κοινωνικής θέσης και οικονομικής ευμάρειας.

Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι προσπάθειες για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών που αποσκοπούν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικές για τις ομάδες νέων που ανήκουν σε οικογένειες χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής θέσης.

Όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της Έκθεσης, οι πρωτοβουλίες πολιτικής και οι παρεμβάσεις πρέπει να στοχεύουν στους εφήβους υψηλού κινδύνου στο πλαίσιο της οικογένειας, του σχολείου και της ευρύτερης κοινότητας και να δίνουν  προτεραιότητα σε πολιτικές που βελτιώνουν την πρόσβαση των νέων στην υγιεινή διατροφή.

Απαιτούνται επίσης προσπάθειες για τη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος έτσι ώστε η φυσική δραστηριότητα να αποκατασταθεί ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής.

Ο Δρ Joao Breda, Διευθυντής Προγραμμάτων για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Παχυσαρκία στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, τόνισε ότι η παχυσαρκία έχει σοβαρές συνέπειες που φτάνουν μέχρι το μέλλον. Όπως είπε, οι περισσότεροι νέοι δεν θα ξεπεράσουν την παχυσαρκία καθώς, περίπου 4  στους 5 εφήβους που είναι παχύσαρκοι θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα βάρους και ως ενήλικες. Ως εκ τούτου, θα φέρουν και ως ενήλικες αυξημένο κίνδυνο κακής υγείας, στιγματισμού και διακρίσεων. Επιπροσθέτως, ο χρόνιος χαρακτήρας της παχυσαρκίας μπορεί να περιορίσει την κοινωνική κινητικότητα και να συμβάλει στη διατήρηση, από γενιά σε γενιά, ενός επιζήμιου κύκλου φτώχειας και νοσηρότητας.

πηγή

Απάντηση