Τις συνήθειες που επιδρούν αρνητικά στο προσδόκιμο ζωής μελέτησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού κατάφεραν να εντοπίσουν γονίδια που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μακροζωία.
Επειδή οι επιλογές και η συμπεριφορά κάθε ανθρώπου (μόρφωση, αλκοολισμός κ.α.) επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από γενετικούς παράγοντες -πέραν των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων- οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τους παράγοντες εκείνους στον τρόπο ζωής που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υπέρβαρα άτομα μειώνουν κατά δύο μήνες το προσδόκιμο ζωής τους για κάθε επιπλέον κιλό που παίρνουν.
Αρνητικά στο προσδόκιμο ζωής λειτουργεί επίσης το κάπνισμα, ενώ ο μόρφωση προσθέτει χρόνια ζωής.
Βρήκαν επίσης ότι η συσσώρευση λίπους και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη, επιδρούν αρνητικά στη μακροζωία.
Οι ειδικοί εντόπισαν και ένα γονίδιο που αυξάνει τη χοληστερόλη το αίμα και αφαιρεί οκτώ μήνες ζωής, καθώς και ένα γονίδιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσθέτει σχεδόν μισό χρόνο στο προσδόκιμο ζωής.
«Ο συνδυασμός της δύναμης των “μεγάλων δεδομένων” και της γενετικής μάς επιτρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις των διαφόρων συμπεριφορών και ασθενειών, όσον αφορά την απώλεια ή το όφελος μηνών ή ετών ζωής και, επιπλέον, να διακρίνουμε ανάμεσα σε μια απλή συσχέτιση και σε μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος», εξηγεί ο Δρ Ουίλσον.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.