Καθυστερούν να μιλήσουν τα παιδιά που παίζουν με ηλεκτρονικές συσκευές

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να αποθαρρυνθεί η χρήση «έξυπνων» συσκευών από παιδιά κάτω των 18 μηνών

Τορόντο

Όσο περισσότερο χρόνο ασχολείται ένα παιδί πριν την ηλικία των δύο ετών με έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές, τόσο πιθανότερο είναι να αρχίσει να μιλάει με καθυστέρηση, σύμφωνα με καναδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής την Τζούλια Μα, μελέτησαν 1.077 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών και διαπίστωσαν ότι έως την ηλικία των 18 μηνών ένα στα πέντε παιδιά (20%) χρησιμοποιούσε κάποια έξυπνη ηλεκτρονική συσκευή (κινητό τηλέφωνο, tablet, ηλεκτρονικό υπολογιστή) σχεδόν μισή ώρα καθημερινά κατά μέσο όρο, ενώ το 70% των παιδιών έως 18 μηνών δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια φορητή συσκευή.

Για κάθε αύξηση 30 λεπτών στην καθημερινή χρήση κάποιας συσκευής, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην έναρξη της ομιλίας αυξανόταν κατά σχεδόν 50%. Η χρήση των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών δεν φάνηκε να καθυστερεί τις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας του παιδιού, μέσω κινήσεων και χειρονομιών.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι καθώς ολοένα περισσότερα παιδάκια καταλήγουν με μια φορητή συσκευή στα χέρια τους πριν καν αρχίσουν να μιλάνε, αυτό μπορεί να έχει συνέπειες. Κια τα νέα ευρήματα συνηγορούν υπέρ του να αποθαρρυνθεί η χρήση κάθε είδους ηλεκτρονικής συσκεύης από παιδιά κάτω των 18 μηνών.

Απάντηση