Πονοκέφαλος: ποιές τροφές τον επιδεινώνουν και ποιες τον ανακουφίζουν

 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΧΝΑ:

Σοκολάτα, κόκκινο κρασί, καφεΐνη, γλουταμινικό μονονάτριο, ασπαρτάμη, αλλαντικά, ροκφόρ, αλκοόλ, παγωτό!

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΟΥΝ Η΄ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ:

Ψάρι,ιχθυέλαιο,πιπερόριζα(τζίντζερ)

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να εκδηλώνουν πονοκεφάλους ενώ άλλοι πάλι όχι.Πρόκειται για θέμα κληρονομικότητας και στρες.Οι τροφές ωστόσο που καταναλώνει ο καθένας ωστόσο επηρεάζουν τη γενετική αυτή προδιάθεση,με αποτέλεσμα την εμφάνιση πονοκεφάλου.

Επίσης ο πονοκέφαλος ενδέχεται να μην εκδηλωθεί άμεσα,παρά την επόμενη μέρα,γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό της τροφής που τον προκάλεσε ακόμα πιο δύσκολο.Αρκετές κοινές τροφές περιέχουν χημικές ουσίες, ιδίως τυραμίνες και νιτρικά άλατα, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλο των ατόμων ιδίως με γενετική προδιάθεση.Τα συστατικά των τροφών λέγονται αμίνες και είναι πιθανό να δημιουργούν τεράστια αναστάτωση στον εγκέφαλο.

Τέτοιες τροφές είναι τα οινοπνευματώδη ποτά, ιδίως το κόκκινο κρασί,τα γαλακτοκομικά (ροκφόρ, τσένταρ, danish blue, Gruyere, παρμεζάνα, φέτα, Γκοργκοντζόλα), τα αλλαντικά (μπέικον, σαλάμια, λουκάνικα), από τα ψάρια η καπνιστή ρέγκα και επίσης προϊόντα, που έχουν μαγιά αλλά και το τουρσί.

Επίσης τα τυποποιημένα τρόφιμα που είναι συχνά φορείς του λεγόμενου συντηρητικού γλουταμινικό μονονάτριο ως ενισχυτικό γεύσης μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως κοιλιακές κράμπες, μούδιασμα στο πρόσωπο και βιοχημικές αντιδράσεις που οδηγούν σε ημικρανία.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που δρουν αναλγητικά.

Η πιπερόριζα για παράδειγμα,το γνωστό αρωματικό φυτό,ενδέχεται να είναι τόσο αποτελεσματικό ως προς την πρόληψη και καταπολέμηση των ημικρανιών όσο και τα πανίσχυρα φαρμακευτικά σκευάσματα με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η κατανάλωση ψαριού  επίσης βοηθά στην πρόληψη πονοκεφάλων.Πειράματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι,έδειξαν ότι η λήψη του ιχθυελαίου σε κάψουλες για διάστημα έξι εβδομάδων,εμπόδισε την εκδήλωση ημικρανιών στο 60% των συμμετεχόντων με σοβαρό πρόβλημα ημικρανίας.Μειώνεται και η οξύτητα των πονοκεφάλων σε μεγάλο βαθμό.

Οι έρευνες δείχνουν ωστόσο ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριών,ιδίως λιπαρών,όπως ο σολομός, ο τόνος, ο κολιός και η σαρδέλα,ενδέχεται μακροπρόθεσμα να επιδράσει στη χημεία του εγκεφάλου συμβάλλοντας σταδιακά στον περιορισμό των ημικρανικών κρίσεων.

Βίκυ Παπαβασιλείου- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ: www.diatrofi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *