MasSpec Pen: Το στυλό που βρίσκει τον καρκίνο σε δευτερόλεπτα!

Ως σήμερα, ο τρόπος για να ανιχνευθεί καρκινικός ιστός στον οργανισμό ήταν και είναι οι κλασσικές εξετάσεις βιοψίας κτλ. Μια διαδικασία που παίρνει αρκετή ώρα. Είναι πολύ πιθανό στο μέλλον αυτό να μην ισχύει.

Εδώ και λίγο καιρό, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας, έχει φτιάξει ένα ειδικό στυλό που μπορεί να βρει μέσα σε 10 δευτερόλεπτα καρκινικό ιστό και κύτταρα! Το MacSpec Pen έρχεται να διευκολύνει και πιθανότατα να κάνει λιγότερο κοστοβόρα την κανονική εξέταση για καρκίνο.

Πάνω απ’ όλα, λύνει τα χέρια των γιατρών. Οι μορφές καρκίνου που εμφανίζονται στο πάγκρεας, στον εγκέφαλο κ.α. δημιουργούν καρκινικά κύτταρα που δεν είναι εύκολο για τον γιατρό να τα ξεχωρίσει από τα υγιή. Περιβάλλουν τον φυσιολογικό ιστό και η αφαίρεση του μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Με το στυλό υπάρχει μια ακρίβεια κοντά στο 96% για την αναγνώριση των προσβληθέντων κυττάρων. Στο πειραματικό στάδιο που βρίσκεται, έγινε λήψη δείγματος από 253 ασθενείς και το πόρισμα άγγιξε το συγκεκριμένο ποσοστό. Φυσικά, ο στόχος είναι να προσεγγίσει το 100%. Όσο για το πως λειτουργεί, το στυλό διαθέτει ένα λεπτό σωλήνα και ένα φασματόμετρο, το οποίο αναλύει την χημική σύσταση των μορίων.

Για να μπορέσει να γίνει επίσημα ιατρική μέθοδος, το στυλό θα δοκιμαστεί σύντομα σε περιπτώσεις καρκίνου που είναι πιο πολύπλοκες και με μεγαλύτερη «εισβολή» στον ανθρώπινο ιστό.

Πηγή

Attachments

Απάντηση