Οι τροφές που χορταίνουν τον… εγκέφαλο

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν δίαιτα –και ο συνηθέστερος λόγος που την εγκαταλείπουν– είναι η μόνιμη πείνα που προκαλεί η στέρηση φαγητού. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στην Αγγλία φαίνεται όμως πως έχουν τη λύση, αφού ανακάλυψαν ποιες είναι οι τροφές που «χτυπούν» απευθείας στα κέντρα της πείνας στον εγκέφαλο!

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ορισμένες τροφές χορταίνουν περισσότερο από άλλες και επομένως μας βοηθούν να τηρήσουμε τη δίαιτα ώστε να καταφέρνουμε να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Metabolism, αναγνώρισαν για πρώτη φορά μια ομάδα κυττάρων του εγκεφάλου που ονομάζονται τανυκύτταρα, τα οποία «εντοπίζουν» συγκεκριμένα συστατικά στις τροφές και προωθούν το αίσθημα του κορεσμού. Τα τανυκύτταρα βρίσκονται στον πυρήνα της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας και το σωματικό βάρος.

Τα συστατικά που αποτρέπουν την πείνα είναι αμινοξέα (βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) και συγκεκριμένα τα δύο αμινοξέα που «διεγείρουν» περισσότερο τα τανυκύτταρα είναι η αργινίνη και η λυσίνη.

Τα δύο αυτά συστατικά βρίσκονται σε ποικιλία τροφών όπως το χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, το κοτόπουλο, το σκουμπρί, το δαμάσκηνο, το βερίκοκο, οι φακές, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο.

Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν μάλιστα πως η αργινίνη και η λυσίνη επιδρούν πολύ γρήγορα, μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, ώστε να «ειδοποιήσουν» τα κύτταρα του εγκεφάλου και αυτά με τη σειρά τους να… εξουδετερώσουν το αίσθημα της πείνας!

πηγή

 

Απάντηση