Καθίσματα: Αυτές οι 3 παραλλαγές του ”βασιλιά” των ασκήσεων θα σας δυναμώσουν!

Ο κορυφαίοι προπονητές και fitness instructors ισχυρίζονται ότι τα καθίσματα είναι ο βασιλιάς των ασκήσεων. Η αλήθεια είναι πως είναι μια σχετικά απλή άσκηση λειτουργικά, αλλά μπορεί να αποφέρει τέλεια αποτελέσματα το γυναικείο αλλά και στο ανδρικό σώμα. Αποτελεί θεμέλιο δύναμης, πάνω στο οποίο μπορείτε να χτίσετε ένα “έξυπνο” σώμα, ενώ αποτελεί χρήσιμη προσθήκη στο πρόγραμμα προπόνησης σχεδόν κάθε αθλήματος. Όπως θα δείτε παρακάτω υπάρχει η βασική μορφή της άσκησης και δύο εύστοχες παραλλαγές, αλλά προσέξτε: το κλειδί στα καθίσματα είναι η ακρίβεια και η σωστή τεχνική!

1. Βασικά καθίσματα. Σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά στο ύψος των ώμων σας, ενώ η πλάτη σας θα πρέπει να παραμείνει ίσια με τους ώμους πίσω. Λυγίστε σιγά-σιγά τα γόνατα, τα ισχία και τους αστραγάλους, χαμηλώνοντας το σώμα σας μέχρι τα γόνατα να σχηματίσουν ορθή γωνία. Στη συνέχεια επιστρέψτε στην αρχική στάση και εκτελέστε περίπου 15-20 επαναλήψεις.

2. Καθίσματα σε τοίχο. Στη συγκεκριμένη άσκηση, πρέπει να φροντίσετε ότι οι κνήμες σας θα παραμένουν κάθετες στο έδαφος και τα γόνατά σας να δε θα ξεπεράσουν τη νοητή ευθεία από τις μύτες των ποδιών σας. Ακουμπήστε την πλάτη σας στον τοίχο σε όρθια θέση και έπειτα ξεκινήστε να χαμηλώνετε με τους μηρούς σας σε μικρότερη γωνία μέχρι να φτάσετε τις 90° (σαν να κάθεστε σε μία καρέκλα). Μένετε σταθερά σε αυτή τη θέση και στοχεύστε στα 30 δευτερόλεπτα ανά σετ.

3. Βαθιά καθίσματα με άλμα. Ξεκινάτε όρθιοι με τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων και κατεβάζετε τους γλουτούς σας σε βαθύ κάθισμα. Πηδάτε ψηλά τεντώνοντας τους γοφούς και τον κορμό σας και προσγειώνεστε μαλακά σε βαθύ κάθισμα. Προσέξτε στην προσγείωση να ακουμπάνε πρώτα οι μύτες των ποδιών, έτσι ώστε να έχετε ομαλότερη επαφή με το πάτωμα, χωρίς κραδασμούς. Δουλέψτε τους μυς σας αλλά και την εκρηκτικότητα σας με 10-15 επαναλήψεις ανά σετ.

Πηγή

Απάντηση