Μάθετε τα πάντα σε 4 βήματα με την τεχνική Feynman

Η τεχνική Feynman σας βοηθάει να μάθετε τα πάντα, διδάσκοντας κάποιον άλλο. Σε τέσσερα βήματα, είστε σε θέση να κατανοήσετε βαθύτερες έννοιες και να τις θυμάστε για αρκετό καιρό.

Η Τεχνική Feynman είναι ένα γνωστικό μοντέλο που επινοήθηκε από τον Νομπελίστα φυσικό Richard Feynman.

Ο Feynman ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για την ικανότητά του να εξηγεί δύσκολα θέματα, όπως η κβαντική φυσική, στον οποιονδήποτε άνθρωπο.

Η Τεχνική Feynman παρουσιάζεται στη βιογραφία του James Gleick, ” Genius: The Life and Science of Richard Feynman”. Στο βιβλίο, ο Gleick εξηγεί τη μέθοδο αναφερόμενος στο πώς ο Feynman πέρασε τις εξετάσεις του στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Τα 4 βήματα για να κατανοήσετε τα πάντα:

#1. Διαλέξτε το θέμα που θέλετε να κατανοήσετε και αρχίστε να το μελετάτε. Γράψτε ό,τι ξέρετε σε μια σελίδα τετραδίου, και κάθε φορά που βρίσκεται καινούριες πληροφορίες για το θέμα αυτό, συμπληρώστε τες στο τετράδιο.

#2. Προσποιηθείτε ότι διδάσκετε το θέμα σας σε μία τάξη. Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να εξηγήσετε το θέμα με απλούς όρους.

#3. Αν κολλήσετε επιστρέψτε πίσω στα βιβλία. Επανεξετάστε τις προβληματικές περιοχές, μέχρι να μπορείτε να εξηγείτε πλήρως το θέμα.

#4. Απλοποιήστε και χρησιμοποιήστε αναλογίες. Επαναλάβετε τη διαδικασία με πιο απλουστευμένη γλώσσα και συνδέστε τα γεγονότα με αναλογίες που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της κατανόησης.

Ποιος ήταν ο Richard Feynman

Ο Αμερικανός φυσικός Richard Feynman, που είναι γνωστός για το έργο του στον τομέα της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, αλλά και ότι του άρεσε να παίζει bongos σε strip club, είχε επίσης την ικανότητα να εξηγεί τα πιο δυσνόητα θέματα με απλά λόγια. Απλά, κομψά σχεδόν συγκινητικά.

Ήταν επίσης και κορυφαίος επιστήμονας. Κέρδισε το Nobel το 1965, αλλά θεωρείται και ένας από τους κορυφαίους φυσικούς όλων των εποχώνΕφηύρε τα διαγράμματα Feynman, τα οποία άλλαξαν τη φυσική για πάντα. Είχε σημαντική συνεισφορά στους τομείς της κβαντικής πληροφορικής, της νανοτεχνολογίας και της φυσικής των σωματιδίων.

Ήταν ιδιαίτερος χαρακτήρας

Του άρεσαν οι γυναίκες, τα μαθηματικά και να παίζει bongos σε strip club. Δεν τον ενδιέφερε καθόλου τι πίστευαν οι άλλοι για αυτόν. Αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, ήταν ότι ο Richard Feynman πίστευε ότι η κατανόηση του κόσμου είναι σημαντική για τον κάθε άνθρωπο, όχι μόνο για τον επιστήμονα. Γι’αυτό, σήμερα θεωρείται όχι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της ιστορίας, αλλά και ένας από τους καλύτερους Δασκάλους της επιστήμης.

Πολύ νωρίς ο Feynman βρέθηκε να δουλεύει μαζί με τους καλύτερους επιστήμονες όπως τον Einstein και τον Wolfgang Pauli.

Ακόμα και ως νεαρός φυσικός, όμως, ο Feynman δεν νοιαζόταν με ποιον τα έβαζε. Αν δεν συμφωνούσε με τον Neils Bohr, θα του το έλεγε.

Όταν βαριόταν πήγαινε στο Los Alamos, το υπερ-ασφαλές, μυστικό εργαστήριο στο Νέο Μεξικό, εκεί που αναπτύχθηκε και το σχέδιο Μανχάταν, και δημιουργούσε προβλήματα, άλλαζε τις κλειδαριές στα συρτάρια, τρύπωνε αργά το βράδυ στο εργαστήριο κάνοντας φάρσες, άφηνε σημειώματα στους άλλους επιστήμονες για να τους κάνει να πιστέψουν ότι η ερευνά τους είχε κλαπεί από κατασκόπους. Ξέρετε, αστεία πράγματα, για τα οποία συνελήφθη και κάποιες φορές.

Ήταν επίμονος και περίεργος για τα πάντα. Δεν τον ένοιαζε αν έκανε λάθος. Απλά ήθελε να βρει τη λύση στο πρόβλημα.

Πηγή:

Απάντηση