Ο γρίφος της ημέρας – “Το Ρολόϊ ” (για δυνατούς λύτες)

Το ρολόι του χεριού έχει χαλάσει και το παλιό ρολόι στον τοίχο (εκκρεμές) έχει σταματήσει γιατί ξεχάσατε να το κουρδίσετε.

Μια ξαφνική διακοπή ρεύματος δεν σας επιτρέπει να μάθετε τι ώρα είναι από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

Το τηλέφωνο είναι κομμένο, λόγω του ότι δεν πληρώσατε εγκαίρως το λογαριασμό.(  )

Δεν θέλετε να ξυπνήσετε κάποιον γνωστό σας, οπότε η μόνη εναλλακτική λύση για να μάθετε την ώρα είναι να περπατήσετε  μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού και να δείτε την ένδειξη στο ρολόι που βρίσκεται στη πλατεία.

Αυτό είναι πάντα αξιόπιστο.

Πώς θα καταφέρετε να ρυθμίσετε, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, το ρολόι τοίχου του σπιτιού σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας;

Προτάθηκε από Carlo de Grandi

2 σχόλια

  1. Μάνος Κοθρής

    Ρυθμίζουμε το ρολόι το τοίχου να δείχνει 12 ακριβώς το βάζουμε σε λειτουργία και ξεκινάμε με σταθερό βήμα στην πλατεία του χωριού.
    Βλέπουμε την ένδειξη του ρολογιού της πλατείας την καταγράφουμε και επιστρέφουμε με το ίδιο σταθερό βήμα στο σπίτι.
    Βλέπουμε την ένδειξη του ρολογιού του τοίχου π.χ. 12:20 και το ρυθμίζουμε στην ώρα που έχουμε καταγράψει από το ρολόι της πλατείας +10 λεπτά (το μισό χρόνο από την ένδειξη των λεπτών που έδειχνε το ρολόι του τοίχου όταν επιστρέψαμε)

  2. Κωστας

    Μετράω τα βήματα μου με σταθερό ρυθμό περπατήματος από την πλατεία μέχρι το σπιτι και πίσω και καταγράφω το χρόνο αυτό. Επιστρέφοντας στο σπιτι πολλαπλασιάζω με το 3/2 και βρίσκω μια αρκετά ικανοποιητική προσέγγιση. Αρκεί βέβαια να μην σταματήσω στην διαδρομή για πάρλα , η να αλλάξω το ρυθμό που περπατώ. Ολα αυτά βέβαια είναι περιττά αν το ρολοι της πλατείας είναι απέναντι από το σπιτι μου

Απάντηση